Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивана плаче, докато разказва за ужаса.
Ивана плаче, докато разказва за ужаса.

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие

Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел.

Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я напердашил заедно с новия ѝ партньор. Трета жертва усетила хладното острие на ножа на мъжа си, с когото са разделени, но имат дете, и чула закана с убийство.

Всички тези случаи са от последните дни, а за тях съобщиха МВР и прокуратурата в понеделник.

Домашното насилие продължава да расте, показа проверка на “24 часа”. През целия

септември има 222 потвърдени сигнала за тормоз вкъщи

- от бивш съпруг, любовник или роднина. През септември м.г. сигналите са били 188. А през 2022 г. - само 76. Преди година обаче депутатите промениха закона за домашното насилие и разшириха кръга на жертвите. Оттогава те постоянно нарастват.

По последни данни на 100 хил. души се падат 3,4 престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Разкриват се половината от тях. Като случа в Криводол.

Системно пребивана и тормозена млада жена от ромската махала в северозападния град успяла да избяга от насилника си след петмесечно съжителство с него. Дни по-късно обаче той разбрал, че 20-годишната му изгора е в Мездра и вече си има нов приятел, с когото живее.

29-годишният криводолчанин заедно с трима приятели от махалата отишли в Мездра и причакали избягалата, докато тя се прибирала от кино с новия си 22-годишен приятел. Гастрольорите се нахвърлили върху младия мъж и го пребили. Жената опитала да избяга, но била хваната и качена насила в колата, с която пристигнали бившият ѝ приятел и аверите му.

Пребитият веднага се оплакал в полицията, а оттам открили в неделя отвлечената в къщата на бившия ѝ. Униформените снигнали и до тримата му помагачи и вкупом ги вкарали в ареста.

От бивш приятел е пострадала и 19-годишната Ивана Симова от Кресна. Тя се прибрала от Лондон на 16 октомври. Отседнала в къщата на баба си. Бившият ѝ приятел Богдан Димитров я нападнал и пребил пред очите на възрастната жена. Преди това ѝ донесъл букет с рози, но започнал яростно да ги къса, докато я питал има ли ново гадже.

След това я качил насила в автомобила си - по същия начин, както и жертвата в Криводол. Отвел я в гориста местност край града.

“Когато ме свали от колата, започна да ме бие със силни шамари. Причерня ми и паднах на земята

Продължи с юмруци по главата ми. Опитах да се предпазя. Повтарях, че ме боли главата, молих го да спре”, разказа момичето пред bTV.

Ивана твърди, че преди да си тръгне от мястото, мъжът се е опитал да я блъсне с колата си. Разказва още, че се е чувствала безсилна и е очаквала бившият ѝ приятел да я убие. Той искал от нея да няма друг, както и да се изнесе от града.

След като видяла как 19-годишното момиче е качено насила в колата

му, братовчедка ѝ започва да я търси. Но не се обадила в полицията.

“Помислих, че ще я убие, и просто в тези 15 минути се молих тя да е жива и здрава и да я намерим, каза Йоана Вангелова.

Пребитата жена все пак успяла да звънне за помощ. Открили я в много лошо състояние - с подутини, разкъсани дрехи и в кръв. Тогава се обадили на полицията. Насилникът е арестуван и обвинен за отвличане. Грозят го от 3 до 10 г. затвор. Версията на Богдан е друга - Ивана го скубала и го хапала, ударила го с камък по главата, след като я набил. Той си извадил медицинско, но не отрича, че пръв е започнал боя. “Намерих някакви чатове в телефона ѝ, изнервих се”, казва Богдан Димитров. 

Богдан не отрича, че е набил Ивана.

КАДРИ: БИТИВИ
Богдан не отрича, че е набил Ивана. КАДРИ: БИТИВИ

Сценарий с отвличане на бившата с кола се разиграл и в Стара Загора.

27-годишен мъж бил в тежък развод с 23-годишната си съпруга, от която има дете. От началото на годината живеели в различни жилища. Въпреки това той успял да я пребие през септември, за което е обвинен. Делото е висящо, въпреки че жената се опитала да го прекрати, като обяснила, че двамата са се разбрали и сдобрили.

На 8 октомври мъжът отишъл с автомобила си до нейния дом, под предлог че ще ѝ даде издръжката за детето. Примамил я в колата. Там започнал да я заплашва и да иска от нея да се върне при него. Тя отказвала и дори се опитала да привлече вниманието на случайна жена, която разхождала кучето си. В този момент той я хванал за косата и натикал главата ѝ под жабката на колата, разказаха от Районната прокуратура за “24 часа”.

Потеглил с колата и стигнал до черен път на пусто място край града. Там продължил със заплахите и дори извадил нож и го опрял до тялото на жена си. Тогава тя се съгласила да се върне при него, но само за да я откара обратно в дома ѝ. Казала му, че трябва да си вземе багажа оттам. Той проявил великодушие - върнал я обратно и я пуснал вкъщи. Останал да я чака пред блока в колата, като продължил да държи ножа в ръка. Останала сама, жената успяла да се обади на полицията. Униформените пристигнали веднага на адреса и заварили мъжа все още с нож в ръката. Арестували го. Оттогава е в килия.