Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

37-годишният Петър Тодоров е обвинен за смъртта на 15-годишния Филип.
37-годишният Петър Тодоров е обвинен за смъртта на 15-годишния Филип.

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории

Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето, от него слизаше дама с дете. Изкарваше го от задната седалка. Говореше по телефона. Попитах я: “Вие ли шофирахте?”. Не отговори нищо. Казах , че има ударено момче. Попита ме - “то добре ли е?”. После чу от хората наоколо, че е зле. Не видях шофьора.

Това разказа свидетелката Радина Живкова на последното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип Арсов. Ученикът беше прегазен на пешеходна пътека на централната столична улица “Гурко” миналия септември. Обвинен за смъртта му е 37-годишният Петър Тодоров. Според експертизите

мъжът е шофирал с 88 км/ч и с над 2 промила алкохол в кръвта

Делото продължи в понеделник с разпити на двама свидетели. Пред магистратите едната от тях - Радина Живкова, си спомни, че във фаталния ден вечеряла с годеника си в заведение на ул. “Шишман” и чула силен звук.

Видях сблъсък и едно летящо тяло - обясни тя пред магистратите. - Веднага скочихме, защото мислехме, че колата бяга. Движеше се бързо. Чух форсиране на двигател след удара. Започнахме да тичаме и почти бяхме стигнали до ул. “Раковска”, когато забелязахме, че автомобилът е отбил. Съпругът ми дойде, говореше със 112. Тръгнахме обратно към заведението и видяхме тялото на тротоара. Имаше хора, струпани около него, допълни Радина.

Тя си спомни още, че жената с детето от автомобила, блъснал Филип, влязла в тоалетната на заведението.

След това излязохме заедно. Застана близо до тялото на момчето, но казах да се свие, за да не гледа малкото дете с нея. Дойдоха линейка, полиция, медии. Ние си тръгнахме, разказа още тя.

По нейни спомени имало човек, който опитал да окаже първа помощ на блъснатия Филип.

Другият свидетел - Илиян Илиев, разказа, че във фаталния ден с негов колега от СДВР били изпратени на произшествието. Там вече имало техни колеги от 1-о районно, но и от други отдели в сектора им.

Веднага изготвихме необходимите документи - обясни пред съда Илиев. - По данни на колегите от районното и Пътна полиция, които бяха преди нас там, в автомобила е имало и жена, но аз лично не съм я видял, допълни той. 

Роднините на Филип заедно със сдружение “Ангели на пътя” протестираха пред Съдебната палата.
Роднините на Филип заедно със сдружение “Ангели на пътя” протестираха пред Съдебната палата.

Преди делото за смъртта на Филип да започне, от сдружение “Ангели на пътя” се срещнаха с министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Представиха му исканията си за по-бърза криминалистика, повече лаборатории за тестове, по-тежки и бързи наказания, по-високи глоби, завишен контрол, отнемане на свидетелствата за управление на системни нарушители на пътя.

Родителите, загубили децата си при катастрофи, настояха и

да продължи отнемането на автомобилите на пияни и дрогирани водачи

А също и да се прилага за шофьори, превишаващи допустимата скорост. За системните нарушители поискаха да полагат общественополезен труд.

От “Ангели на пътя” изразиха несъгласието си със законовите изменения 17-годишните да имат право да шофират дори с придружител.

Министър Илков увери, че МВР ще съдейства с всичко необходимо за намаляване на “пътния травматизъм”. От срещата с него родителите отидоха на пореден протест пред съдебната палата, докато вътре продължава делото за смъртта на Филип.

Преди началото му майката на момчето Николина Петкова коментира пред медии: Нещата се бавят с изслушването на свидетелите.

Агонията продължава на всяко едно заседание, на което ние сме принудени да слушаме как убиецът му форсира двигателя преди пешеходната пътека, вместо да намали, каза Петкова.

А Петя Иванова от сдружение “Ангели на пътя” разказа, че жената, която се е возила до Петър Тодоров, отказва да даде показания.

Ще сезираме прокуратурата тя да бъде призована като съучастник в убийството на Филип, допълни Иванова.

Делото продължава на 19 ноември с разпит на свидетели. Петима от тях ще бъдат доведени принудително следващия път. Съдът глоби други двама с по 200 лв.