Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски Снимка: Twitter/@BalkanGreEnNews
Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски Снимка: Twitter/@BalkanGreEnNews

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова да насочи съвета си за спазване на човешките права към „тези страни членки (на ЕС), които са изправени пред евентуални санкции за неспазване на правата на човека”, заяви премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски, коментирайки призива на Йотова властите в Република Северна Македония "да четат с повече разбиране европейските ценности", защото преговорите за членство в ЕС няма да приключат, ако има поне една държава, която смята, че човешките права не се спазват. 

"Непростима е агресията, не само вербална, и то когато насилието прикрива една упорита, но дълбоко погрешна теза и още повече неизпълнение на поети вече международни ангажименти. Сигурно ще се досетите, че става въпрос за една от нашите западни съседки – Република Северна Македония, за която за съжаление през последните години – вместо добросъседство - това е парадокс, но е факт, вместо подписан договор и неговото изпълнение, което носи гръмкото име „добросъседство“, сякаш вървим в обратна посока”, цитира Канал 5 думите на българския вицепрезидент, казани по време на  кръгла маса в Кюстендил под надслов „Българите на Балканите отвъд границата след 1878 г. Кодът на оцеляването“.

„Имаме 14 присъди за македонската общност в България. Призовавам същите тези, които ни дават съвети, да посъветват и българските власти, да дадат възможност на македонската общност поне да се организира в неправителствени организации. Ние не искаме да бъдат част от конституцията (на България), а да могат да се организират в неправителствени организации. Това е нещо, което могат да направят. До колкото знам, България е подписала Резолюцията за защита правата на човека”, каза Мицкоски, цитиран от БТА, в отговор на журналистически въпрос по време на посещението си в община Гази Баба.