Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислава Цариградска СНИМКА: Николай Литов
Владислава Цариградска СНИМКА: Николай Литов
  • Полицейската охрана пред дома й била премахната, неясно защо
  • Разследването за заплахите срещу нея, отправени от Нотариуса, било изпратено в полицейското управление в Троян

Притеснителното е, че по разследването срещу Червения пират ми се отказва дори достъп до информация. Притеснително е какво прави прокуратурата, за да разследва тези големи мрежи за влияние. Имам сериозни подозрения, че зад Червения пират се крият мрежи от хора. Тези мрежи продължават да оказват влияние върху решенията на магистратите. Това заяви пред Съдийската колегия на ВСС съдия Владислава Цариградска, която беше изслушана, за да сподели своите притеснения относно разследванията за заплахите срещу нея, разследването за групата на Мартин Божанов - Нотариуса, както и за отправяни атаки и заплахи срещу съдии. Тя също така обяви, че Даниела Талева, прокурорът, който е определен да разследва главния прокурор, също е получавала заплахи от Червения пират. Те звучали така: Ще те гръмнем в лицето. 

"Този болен човек не се активира, защото ме е видял на екрана", каза съдийката. 

"След като ме изслушахте на 13 февруари, добре си спомняте моя призив да проверите за системна злоупотреба спрямо съдиите - използване на СРС, медийни публикации. След пет дни получих първото предупреждение. Веселин Иванов, говорител на главния прокурор, ми отправи предупреждение чрез моя позната: да се кротна. По-късно се активира Червеният пират и всеки ден заплахите градираха", каза съдия Цариградска. 

"Нещата, които говоря пред вас, провокират някакви хора. Много е удобно да бъдат хора с психични разстройства", добави тя.  По думите й съдиите са поставени пред безсилна ситуация. После се спря на делото срещу престъпната група на Нотариуса.

"Софийската градска прокуратура раздроби деятелността", обясни съдия Цариградска. Тя уточни, че след нейното изслушване прокурор Йордан Петров от СГП, който разследва Нотариуса и "Осемте джуджета", "отделил "една случка в Луковит и ги изпрати на прокуратурата в Ловеч, която пък възложи разследването на районното управление в Троян".

Става дума за разследването за заплахите, отправени от Нотариуса към нея като съдия в Луковит,  гледала негов имотен спор.   

Тя обърна внимание, че има 40 хил. отвода на съдии и определи това като отстрелване на съдии с искания за отводи. "Смразяващият ефект се появява, когато не се разследват посегателства", добави съдийката. Тя припомни, че на 21 март всички големи магистратски сдружения в Европа излезли с призив да се проследи внимателно ситуацията в България. Цариградска попита индиректно Борислав Сарафов защо се отхвърлят всички нейни искания да бъде изяснен докрай механизма. Тя имала подозрения, че е била контролирана със СРС. По думите й имало около 800 прокурорски преписки срещу съдии и огромно количество СРС срещу магистрати.  Тя попита независими ли са съдиите от прокуратурата. Според нея - не.

Цариградска обясни, че не вярва, че ГДБОП ще доведе докрай разследването. После отново се върна на Веселин Иванов и попита защо на бланка на прокуратурата той искал запис от нейно участие в Нова тв и го призова, ако има някакви претенции да я съди. 

Попита и защо е била премахната полицейската охрана пред дома й, като наблегна на факта, че има три деца, и не чувства семейството й да е защитено.  

"Ако нещо се случи с мен или моите деца, то не е извършено от психично болен човек", каза съдия Цариградска и призова за колективно ангажиране заради "безобразията, които са правени с българските съдии". После упрекна прокурора Йордан Петров, че е разкрил, че адвокат Велимир Атанасов е защитен свидетел. Той и досега имал това качество.

Боян Магдалинчев попита има ли нови заплахи, има ли защита и откога е снета защитата.

Цариградска уточни, че първата заплаха е получила на 18 февруари, следваща била на 20 февруари, тя гласяла, че ще я изкормят, на следващия ден, че децата й и тя ще бъдат бетонирани, на следващия ден, че ще бъдат обесени с червата. Някои сякаш идва ли от нигерийски телефони. После не е получавала.

Все още имала персонална охрана, която е по заповед на министъра на правосъдието от 13 февруари и тя била, защото свидетелствала по делото за Нотариуса, премахната била обаче полицейската охрана.

Олга Керелска каза, че настоящото изслушване било провокирано от сигнал, подаден до наблюдаващия прокурор, и той дошъл от комисията, която проучва дейността на Нотариуса, и била за реакция на Съдийската колегия. В това писмо до наблюдаващия прокурор имало пет искания, като първото било да се запознае с психолого-психологическа и техническа ексепртиза по делото срещу Червения пират, но тя не успяла да ги прочете, защото били много обемни. 

Любопитен детайл е, че по делото срещу Червения пират в ГДБОП я карали и нея да отиде да се освидетелства в психодиспансера. Тя отказала. Това станало на 1 март.

Съдия Цариградска обясни, че това не са нейни лични проблеми, а искала да споделят тази отговорност. После се върна на семейството си. Малкото й дете било със сериозна неврологична симптоматика, то нямало как да не чува какво преживява и дали рисковете не били непремерени, това било нощем. Денем били клеветите по неин адрес, затова искала сътрудничество със Съдийската колегия. Тя обърна й внимание какви са разходите да се проличи адекватна адвокатска защита по всяко едно от тези производства.

"Когато съм поела функцията на съдия, не съм имала представа с какво ще се сблъскам, каза съдия Цариградска. "Пиша ви с очакване в даден момент вие да поемете щафетата", добави тя.

Съдийската колегия единодушно реши да поиска информация от наблюдаващия прокурор по разследването за заплахите срещу съдия Цариградска.