Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев участва в церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей "Самуилова крепост"
Румен Радев участва в церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей "Самуилова крепост"

"Делят ни 1010 години от епохата на цар Самуил. Време на победни походи и съдбоносни поражения, на превратности и героизъм, въплътило се в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и всеотдаен защитник на родната земя и българския народ, през целия си живот Самуил ще остане неуморен и безкомпромисен бранител на българската независимост, на държавността и духовните традиции, наследени от предшествениците му Крум, Борис и Симеон." Това каза в словото си президентът Румен Радев, който участва в церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей "Самуилова крепост".

Радев припомни, че цар Самуил е "ненадминат по сила и храброст", описван като „човек, който никога не знаел покой". Отхвърля поражението след завладяването на Източна България, изобличава и наказва предателите и обединява българите в битката срещу Византия. "България на цар Самуил брани неотстъпно своето съществуване, воюва за освобождението на завладените земи и се бори за международно признание, нанасяйки болезнени удари на империята. Верен на своята армия и народ, сърцето на Самуил спира да бие едва при вида на страданието на ослепените при Ключ хиляди български войници. На Византия била нужна жестокост без аналог в летописите, за да пречупи съпротивата на българите, ала не била способна да изтрие спомена за цар Самуил", допълни държавният глава. "А споменът за върволиците с угаснали очи ще стряска разколебаното родолюбие и ще припомня неизмеримата цена, платена от предците ни, за да пребъде българското име. Повече от хилядолетие цар Самуил се извисява в паметта на българите с трагичната си орис, но и с волята си да отстоява свободата и достойнството на България. И днес неговият горд и печален образ е символ и мерило за честта на отечеството, за жилавия български корен, устоял на не една буря над бащиния край", каза в словото си още Радев. Напомни, че заветите на Самуил и днес "морално ни задължават да поставяме винаги на първо място родината и да я отстояваме докрай".

"Силата на един народ се проявява не само в победоносните му войни и в славата на неговото оръжие, но и в саможертвата и себеотрицанието пред лицето на съдбовната неизбежност, които дори и в поражението засяват нови семена на бъдещо величие.
Поклон пред паметта и подвига на цар Самуил и неговите воини! Да живее България!", завърши Радев.

 Организираните събития в рамките на националното отбелязване на годишнината се провеждат под патронажа на държавния глава.

В Националния парк-музей „Самуилова крепост" край село Ключ приключи проверката-заря. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и произнесе слово.
Преди това президентът наблюдава литературно-музикалния спектакъл „Памет за Самуил". Негово светейшество Българският патриарх Даниил отслужи заупокойна молитва заедно със Струмишкия епископ Наум. 

Румен Радев на церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей "Самуилова крепост". СНИМКА: Официален профил на Румен Радев
Румен Радев на церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей "Самуилова крепост". СНИМКА: Официален профил на Румен Радев