Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Знаете ли, че българин е автор на музиката на румънския химн със заглавие "Събуди се, румънецо"?

Антон Пан както го наричат в Румъния, но роден като Антон Иванов, напуска родния Сливен 15-годишен, след като семейството му е пленено от руснаци и заселено в Бесарабия по време на руско-турската война от 1806 до 1812 г.

През 1821 г. се заселва в Брашов, където е главен учител в първото румънско училище. Междувременно става военен музикант и съставя 27 труда като композитор, фолклорист, певец, учител, музикален педагог, издател.

Антон Иванов от Сливен е основният средстводател за отпечатването на "Рибния буквар" през 1824 година - първият български учебник.

Тази година се навършват ДВА ВЕКА откак е издаден първият български учебник.

В Брашов, ведно с други заможни българи и първенци, Антон Иванов основава филологическо дружество и дава пари за отпечатването на книги, полезни за народа и за българското образование. След "Рибния буквар" следва българска граматика, четириезичен речник - българско-гръцко-румънско-руски и други полезни четива.

Антон Иванов пише на румънска кирилица. През 1843 г. закупува типографска преса на която също печати на румънска кирилица. Днес тази преса е реставрирана и може да се види в Брашов в музея на първото румънско училище.

В стаята, където е сложена пресата върху която е отпечатан "Рибният буквар", в знак на благодарност за спомоществователството, е преподавал Петър Берон.

В град Елена се намира Даскалоливницата - наречена така от Петко Славейков през 1848 година - мястото, където се "изливат" даскалите - досущ като свещите за църквата, за да светят с ярката сила на знанието.

Е - няма по-мизерен и недостоен музей от този, може би никъде в България. И не - няма люде от големия бизнес или от политиката, които да вложат средства и Даскалоливницата да грейне с величествената красота на своята история и непреходна ценност.

*От фейсбук