Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хасан Насрала КАДЪР: Екс/@BabakTaghvaee1
Хасан Насрала КАДЪР: Екс/@BabakTaghvaee1

"Хизбула" е обезглавена след смъртта на своя лидер Хасан Насрала. Групировката е създание на Иран и вероятно ще има форма на реорганизация." Това коментира в "Тази събота и неделя" арабистът проф. Владимир Чуков.

Хасан Насрала беше смятан за "духовен син" на иранския върховен лидер – аятолах Али Хаменей, именно затова неговата реакция беше следена с най-голямо внимание. В свое комюнике Хаменей не спомена името на Насрала, но призова за мобилизация на всички мюсюлмани в региона – т.нар. "сили на съпротивата" за борба срещу Израел.

Според представител на хутите случилото се няма да засегне съпротивата срещу ционисткия режим. А двата въпроса, които си задават всички днес, са: кой ще наследи Хасан Насрала начело на групировката и ще последва ли израелска сухопътна операция в Ливан.

Според Чуков това е най-силният удар, който е получавала "Хизбула". Той изрази и мнение, че Бенямин Нетаняху е с премиер с 9 живота и ако има избори сега в Израел, вероятно той ще получи подкрепа.

Арабистът каза още, че едва ли вече има безопасно място в Близкия изток , но не очаква мигранти оттам, както е била някога голямата вълна от Сирия.

Насрала беше една от най-влиятелните фигури в Близкия изток. Под ръководството му "Хизбула" се сдоби с хиляди ракети от Иран и обучи бойци и на другите групировки в региона – като например "Хамас" и хутите в Йемен.