Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Йончева се срещна с похитените от хутите българи - Любомир и Данаил, в четвъртък.

СНИМКА: ФЕЙСБУК
Елена Йончева се срещна с похитените от хутите българи - Любомир и Данаил, в четвъртък. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Елена Йончева преговаря за свободата им, занесла им е книги с обещание да ги дочетат у дома

Мислехме, че са ни изоставили. Това били първите думи на българските моряци капитан Любомир Чанев и старши помощник-капитан Данаил Веселинов, след като се отърсили от шока, че се срещат със сънародник.

Те се намират в Йемен и са в плен на хутите вече повече от 10 месеца, след като през ноември 2023 г. корабът им “Галакси Лийдър” с 25 души на борда бе похитен.

Сред тях са 3-ма европейски граждани

- двама българи и един румънец. Останалите 22-ма са основно филипинци, има и 3-ма украинци.

Преди дни евродепутатката от “Обнови Европа”/ДПС Елена Йончева пристигна в Сана, Йемен, на хуманитарна мисия, подготвяна с месеци. Целта ѝ - да върне българите в безопасност при семействата им. Ако това бяха граждани на голяма държава от ЕС, едва ли щяха вече месеци наред да не могат да се върнат у дома. С тези думи Елена Йончева се е обърнала към върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел в пленарната зала на Европарламента в Страсбург. Редица колеги евродепутати споделили мнението в неофициални разговори, признава Йончева в социалните си мрежи. По нейни думи от началото на годината тя два пъти е говорила лично с Борел за пленените българи. Двамата разменили и кореспонденция.

Похищението на хутите се случва на 19 ноември 2023 г. Малко след това похитителите разпространиха видео - на кадрите се вижда как над плавателния съд лети хеликоптер, от който скачат тежковъоръжени йеменски бунтовници и превземат плавателния съд.

Заснето е също

как хутите размахват оръжия срещу екипажа

на кораба и му нареждат да легне на земята.

Българската евродепутатка повдига темата в ЕП 3 дни по-късно. Но изпълнението на хуманитарна мисия в района на Йемен, контролиран от хутите, се оказва трудна задача. Първият ѝ опит през май бил неуспешен. Тогава в Аман Йончева се е срещнала с трима посланици на държави - членки на ЕС , за да ги помоли за съдействие.

Първо трябвало да разговаря и да убеди властите в Сана, където са хутите. Допълнително се нуждаела от подкрепата на официалните йеменски власти. Последвало и допитване до ООН, която пък от своя страна трябвало да получи одобрение от силите на Коалицията с основна роля на Саудитска Арабия. Българският служебен премиер Димитър Главчев също трябвало да даде съгласието си, за да потегли Йончева на хуманитарна мисия. Самата тя посочва, че от МнВР я предупредили за огромните рискове. Евродепутатката призна, че Делян Пеевски, който я излъчи за втори мандат от ДПС, също я е подкрепил. Казал ѝ да направи всичко възможно да върне българите у дома.

Сега Йончева провежда редица срещи на високо ниво, за да убеди хутите точно в това - да пуснат сънародниците ни. По нейни думи аргументите, които излага, са хуманитарни - свързани със здравословното им състояние, продължителната изолация и шока от факта, че се намират в район на размирици, който често е поразяван от ракетни снаряди. Предстои ѝ също важна среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат. Българската евродепутатка казва, че е оптимистична за развоя на събитията, тъй като

в Йемен гледали на България с уважение

и чували аргументите ѝ. Решението обаче не е еднолично на президента на хутите. Те казват, че българите са под властта на “Хамас”.

Изключително щастие е и удовлетворение да мога да стигна до Любомир и Данаил. Те показват изключителна сила и воля, но са изолирани от външния свят вече десет месеца. Това заяви Йончева пред БНТ и Нова тв. Посочи, че по идея на семействата на двамата мъже им е занесла книги с пожеланието и убеждението, че ще ги дочетат у дома.

Капитан Любомир Чанев е на 38 години и е родом от петричкото село Кавракирово. Той живее със семейството си във Варна. Родителите му - земеделски производители, и сестра му живеят в Благоевградския квартал “Струмско”, по информация на БНР. Никой от тях не говори по случая от опасения да не му навредят.

Старши помощник-капитан Данаил Веселинов е на 39 години и е роден в Горна Оряховица. Работел е за варненската компания посредник за наемане на екипажи “Стамко” от 13 години. Съпругата му Събина Веселинова разказва, че досега никога не е имал подобни проблеми. Чула съпруга си последно ден преди отвличането на кораба. Данаил е бил в добро настроение и усмихнат. Никой не се е свързал със семейството, за да поиска откуп.

В момента двамата българи не се намират на похитения кораб, тъй като вероятността той да бъде поразен от ракета е прекалено голяма. Те са в пристанищния град на Червено море Ходейда, без да е известна конкретната им локация. По думите на Йончева получават храна и лекарски грижи, но не са на свобода.