Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бейрут СНИМКА: Pixabay
Бейрут СНИМКА: Pixabay

Бейрут преживя най-масираната въздушна атака от година насам

Нова война, която стресна света, започна в петък с размяна на удари между Израел и Ливан.

Рано сутринта Тел Авив атакува, поразявайки над 100 ракетни установки на ислямистите. Според ливанските служби за сигурност това е най-масираната въздушна атака, която страната понесе след началото на военните действия в Газа през октомври м.г. Целта в Бейрут според световните агенции е опит за атентат на командира на операциите на “Хизбула” Ибрахим Акил. Съобщава се за поне още 9 жертви и над 59 ранени.

Близки източници до радикалните ислямисти потвърдиха, че Акил, който е началник на елитното подразделение “Радуан” към групировката, е бил убит. Командирът, известен още като Тахсин, е определен за терорист през 2019 г. от Вашингтон. За него се знае, че е служил и в най-висшия военен орган на “Хизбула” - Съветът на Джихада. Държавният департамент на САЩ през 2023 г. обяви награда от 7 млн. долара за информация, която може да помогне за откриването и ареста на Акил.

От Ливан по Северен Израел пък бяха изстреляни около 140 ракети, които предизвикаха пожари в окупираните Голански възвишения. Лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала заяви, че взривилите се във вторник и сряда пейджъри и уоки-токита на бойците му е “голяма терористична операция и е равносилен на обявяване на война”.

Насрала отбеляза, че експлозиите са в болници, аптеки, магазини, домове и улици с много цивилни, сред които жени и деца. Той дори се надява Израел да влезе в Ливан, защото това щяло да създаде “историческа възможност” за бойците от “Хизбула”. Разкази на очевидци в Бейрут описаха ужаса от гръмналите пейджъри. “Видях хора без ръце, без очи”, казва жена пред Би Би Си, която видяла баща да носи детето си, кървящо, с отрязана ръка.

“Все едно бяхме във филм на ужасите”, разказва друг жител. Той заяви, че хората “нямат средства да оцелеят нито материално, нито морално”, а “ливанските политици ни провалиха”. Мъжът е категоричен, че ливанският народ иска мир и помоли за помощ международните общности и арабския свят”.