Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ахмед Насър (крайният вляво) представи проекта за ЦУМ, чийто научен консултант е проф. Сергей Игнатов (в центъра)
Ахмед Насър (крайният вляво) представи проекта за ЦУМ, чийто научен консултант е проф. Сергей Игнатов (в центъра)

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей

Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви, че ще трансформира ЦУМ в луксозен хотел, спа център, коуъркинг пространство, египетски музей и експозиция с българско розово масло, е взел сградата под аренда от собственика ѝ Георги Гергов за 20 години. Той не пожела да каже сумата, която ще плати за това, както и за преобразяването на сградата, а самият Гергов не се появи на презентацията на проекта в четвъртък.

Известният български етиптолог и бивш образователен министър проф. Сергей Игнатов ще бъде научен консултант на проекта и обясни как се е стигнало до него.

Преди време Насър му представил колекцията си от 100 копия на известни египетски културни паметници, направени с голяма точност. В момента те са пръснати по музеите в цял свят. Сред тях са сакрофагът на Тутанкамон, главата на Нефертити и др.

Със съдействието на Игнатов били направени две изложби - във Варна и Бургас. Дошъл ред и на София, Насър харесал сградата на ЦУМ и експозицията ще бъде поставена там. Едновременно с това бизнесменът задвижва проект, чиято цел е на последните етажи на емблематичната сграда в сърцето на София да се появят хотелска част, луксозен спа център, бизнес пространство, както и бутици. Ще има и музей на розовото масло. Всичко щяло да бъде направено без кредити.

От презентацията пред бизнеса и медиите стана ясно още, че всичко ще протече на два етапа. Първият ще трае 8 месеца и ще завърши с инсталирането на египетските копия, но в мазето и на приземния етаж на сградата. Там ще има и магазини за продажба на сувенири. Работите започват след няколко месеца.

Коуъркинг пространството, както и съществуващият и сега бизнес център на последните етажи ще се дават под наем предимно на малки и средни фирми, като Насър назова сумата от 1000 евро месечно за наем от една фирма.

Вторият етап ще трае 2-3 години и ще завърши с пълно преобразяване на сградата. Насър заяви, че по фасадата няма да се пипа нищо, а и вътрешните строителни работи нямало да са съществени.

Предвижданията са експозициите да привличат минимум 200-300 хиляди посетители годишно.