Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Димитров и Новак Джокович се забавляват по време на общата им пресконференция в София преди благотворителния мач в "Арена София". СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Григор Димитров и Новак Джокович се забавляват по време на общата им пресконференция в София преди благотворителния мач в "Арена София". СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

"Мачът с Новак Джокович не просто няма да е сбогуване с българските фенове, а, надявам се, началото на нещо още по-голямо." Тока отговори Григор Димитров на въпрос може ли грандиозното шоу да се превърне и в негово сбогом с пубиката конкретно на наша земя, след като вече няма Sofia Open и няма възможност да го гледа и за Купа "Дейвис".

"Далеч съм от сбогуване с тениса. Този мач е нещо повече. Нека гледаме позитивно на нещата. Защо този мач пък да не е начало на още позитивни неща? А иначе - всеки играч си има своя програма и я гони. Такива са обстоятелствата. Има много неща, които остават в миналото. Аз предпочитам да гледам позитивно на нещата", добави Григор Димитров.

Най-добрият тенисист в историята на България даде съвместна пресконференция с мегазвездата на световния тенис Новак Джокович в София преди шоуто им в "Арена София".

На въпрос от "24 часа" къде сред успехите си в тениса поставя възможността да доведе Джокович у нас и заедно да вдъхновяват още повече български деца да спортуват, Григор отговори: "Искрено се вълнувам, че ще го има този мач с Новак Джокович в България. Това е за цяла България - Новак Джокович да е тук. Винаги съм искал да има тенис в България на световно ниво. Това ще бъде един от най-добрите ми спомени, но го искам за всички нас. Това не е за мен или за Новак, а за всички фенове на тениса и спорта. Няма две мнения, че това ще остане един от най-важните ми моменти като българин".

Димитров бе попитан и за каузите, с които се ангажира неговата фондация, освен малко известните като даренията на респираторни апарати за болницата в родния му Хасково. Именно фондация "Григор Димитров" организира мача с Джокович.

"Ние винаги сме помагали с всичко, което можем. Искам да покажем какво правим. Вече толкова години съм в спорта и искам да дам нещо повече от себе си за децата в неравностойно положение. Още от малък приемам тези неща присърце. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една голяма част от себе си за това нещо – фондацията. Искам да помагам и да давам част от опита си, за да е по-лесно и за малките. Надявам се това да бъде началото на една хубава кауза", заяви Димитров.

Той бе попитан кой от мачовете срещу Новак никога няма да забрави - може би победата над Ноли в Мадрид, или драматичната загуба от Джокера в полуфинала на "Уимбълдън" през 2014-а?

"Може би мача на "Уимбълдън ме научи повече, отколкото победата в Мадрид, която бе много сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на "Уимбълдън" и никога няма да забравя. Имах нужда 2-3 седмици да се възстановя психически от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса и това ми помогна да разбирам други неща в тениса, както и как да играя с тенисисти от калибъра на Новак. Това е един от мачовете, които ми стоят в съзнанието", отговори Григор Димитров.

Григор обяви, че вече е възстановен от контузията си от US Open. След благотворителния мач с Джокович ще играе за Laver Cup. След което продължава да преследва целите си в тура с турнирите в Пекин и Шанхай.

"Целта е да бъда сред най-добрите 8 за годината, но само постоянството би ми помогнало. Не искам да отивам в тази посока и не искам да си създавам излишен стрес. Искам да бъда спокоен на корта и резултатът ще дойде. С или без финала в Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм постоянство и мачове. Това ми дава голяма цел за другите години – да започна следващата по-добре и да имам повече успехи. Гледам турнир за турнир и нека да видим къде ще съм", каза още Григор Димитров.

На въпрос какво би казал на хората, които не знаят какво е натоварването от най-ранна възраст и какви усилия се изискват всеки ден в продължение на много години да правиш едно и също, за да си сред най-добрите в тениса, но го критикуват постоянно, Димитров отвърна с усмивка: "Че не могат да играят тенис". А след това добави: "Най-лесно е да се играе тенис от дивана. Вземи ракетата и сложи ми маратонките – казвам на моите приятели, които ме критикуват. Всеки има критици, не обръщам внимание и не ги мисля. Изцяло се фокусирам върху себе си, защото тенисът е индивидуален спорт".