Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Румяна Тонева
Бойко Борисов СНИМКА: Румяна Тонева

Естествените партньори са тези, които бяхме в "сглобката" плюс БСП и ИТН. 

Това заяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отново отхвърли опцията за партньорство с "Възраждане", ДПС обаче остават потенциална възможност. "Да оставим ДПС да се регистрират и да видим тези 20 от едните, и 20 от другите депутати, но те не са от решаващо значение за формирането на кабинет", каза той, отказвайки да заеме страна в спора с двете ДПС.

Борисов обаче отбеляза, че не заявява, че ще преговаря с ПП-ДБ, защото те щели "да излязат и да кажат няма да преговаряме".

"Бях провокиран от репортажите от регистрациите на политическите партии. Едно и също се говори и от вторите, третите и т.н. Според мен е честно да се каже на хората какво ще се прави след изборите, а не да се подлъгват българите и след това пак да се държим като мажоритарно избрани партии", заяви Борисов в отговор на въпрос какво го е провокирало да предложи "джентълменско споразумение".

"В демократичния принцип има преговори и коалиции за правителство. Понякога се водят по няколко месеца и накрая се отива към правителство... До този момент сме изхарчили над 1 млрд. лв. само за избори и политическите партии не дават решения като те свършат", заяви той.

"Ако не им харесва "джентълменско споразумение", нека да измислят "умните" друга дума", предложи бившият премиер.

Борисов се ядоса, че днес никой вече не говори за машинното гласуване. "Години наред всеки въпрос от медиите беше като отричащи се от дявола за машинното гласуване. Всеки ден истерия! Сега защо никой не пита за машинно гласуване ли сме? Защото изтече записът с "ала-балата", допълни Борисов.

И отново повтори тезата, която снощи даде през актива на ГЕРБ в София - промяна в Изборния кодекс и въвеждане на мажоритарен вот, или гръцката система  за гласуване. Да отидем с решение за след изборите, призова лидерът на ГЕРБ. Трябва да направим изборите по-интересни, настоя той. 

"Всяка сутрин, в сряда има председателски съвет. Ако има по-добри предложения, да ги обсъдим. Но не да се явяваме на избори с отсега заложени невъзможни коалиции", настоя той. А могат ли да станат промените в ИК още в този парламент, той каза, че всичко зависи от това има ли воля. 

А за включването на БСП в групата, въпреки конгресното решение да не се работи с тях, той лаконично каза: Това имаме в парламента. 

"Ритуално си режем главите, няма да има пак правителство", каза той след като му припомниха паралела с депутати, които плашеха да си режат ръцете заради потенциални коалиции.

Лидерът на ГЕРБ смята, че три премиерски мандата са му достатъчни, въпреки че в ГЕРБ да искат отново да го направи. "Безспорно съм най-успешният премиер. Но предлагах кабинет "Габровски", "Желязков" - ако аз съм причина, да отпадна. Предложихме и подкрепихме кабинет Габриел-Денков, какво повече?, попита още депутатът.

Той коментира и законопроекта на Костадин Костадинов срещу чуждите агенти.

"Уважавам колегите от "Възраждане", но нашата пъпна връв е ЕНП и евроатлантическата общност. Те внасят тези промени срещу наши партньори в глобалната битка с популизма и войната. Нашето място е там. Няма да подкрепим подобен закон. Нашите партньори може да са спокойни", каза Борисов.

А на обвиненията от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк, че в ГЕРБ има кадри на Делян Пеевски, Борисов поиска конкретни имена.  Той не е чувал да има списък с хора на Пеевски в различните парламентарни групи. Списъците на ГЕРБ ги утвърждавам лично аз, отсече Борисов.

Автор: Павлета Давидова