Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парите били в два сейфа.
Снимка: Архив
Парите били в два сейфа. Снимка: Архив

Над 50 000 лв. са изчезнали от два сейфа в офис, разположен в читалището на Созопол “Отец Паисий 1896”. Помещението е било наето от “Аполония фест” за традиционните празници на изкуствата, които се проведоха от 28 август до 7 септември в курортния град. Наглото и до някъде куриозно престъпление станало само ден преди финала на културния фестивал, довериха източници на “24 часа”.

Сигнал за кражбата е получен в местното районно управление около 8,50 ч на 6 септември. Незабавно е изпратен полицейски екип в сградата на ул. “Аполония” 1, към който по-късно се присъединили и криминалисти от Областната дирекция на МВР в Бургас. Установено било, че е проникнато с взлом след разбиване на входната врата. После извършителите разбили две големи каси, в които били парите. Предполага се, че ударът е извършен между 22,20 ч на 5 септември и 8,40 ч на следващия ден.

Оперативно-следствената група, извършила огледа, е открила важни следи, научи “24 часа”. Сред тях е и ДНК материал, което говори, че крадците не са били особено опитни, разкриха разследващи. Те не изключват във взломната кражба да е замесен и вътрешен човек, който е имал информация за събраната сума. Заради неприятния инцидент цял ден на празничния 6 септември организатори, сценични работници и дори артисти са били разпитвани в полицията, вместо да репетират на сцената. Много от тях изразили притеснението си, че заради престъплението могат да останат без хонорари.

За първи път крадци посягат на “Аполония фест”, не помним друг път да се е случвало подобно нещо, възмущават се върли фенове на фестивала. От фондацията не коментират случая, но определят тазгодишното 40-о издание като много силно, с огромен интерес от публиката.

“Нямаше зала, която да не е препълнена - дали ще бъде на литературните ни представяния, дали на класическите концерти, в киното или галерията. Наистина беше невероятно”, коментира пред БТА Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондация “Аполония”. Тази година празниците бяха закрити с концерт на “Фондацията” и Оркестъра на Държавна опера-Пловдив, в чест на 80-ата годишнина на рок легендата Кирил Маричков, който получи почетна статуетка.