Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Дуров споделя снимката в профила си в “Инстаграм” през 2017 г. В описание обяснява на последователите си, че в рамките на седмицата ще работи от Париж.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Павел Дуров споделя снимката в профила си в “Инстаграм” през 2017 г. В описание обяснява на последователите си, че в рамките на седмицата ще работи от Париж. СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Френският президент защити решението си да му даде гражданство: Създава богатство и научи езика ни

Три мистерии заплитат обстоятелствата около ареста на шефа на “Телеграм” Павел Дуров - колко добре познава френския президент Еманюел Макрон, как се е сдобил с френско гражданство, колко паспорта има и лоялен ли е все още роденият в Русия милиардер на Кремъл.

Изненадващият арест на собственика на приложението за криптирани съобщения преди седмица отприщи остри критики към Франция от защитници на свободата на словото. Почти се превърна и в повод за дипломатически скандал - предвид множеството гражданства на предприемача, чието богатство “Форбс” оценява на $ 15,5 млрд.

“Политико” обръща внимание на важни подробности от живота и историята на 39-годишния Дуров, които досега оставаха неразкрити.

“Телеграм” може да се похвали с над 900 млн. активни месечни потребители. Въпреки това във Франция той не е сред най-популярните. Известно е обаче, че президентът Макрон го ползва от почти 10 г. - въпреки че м. г. членовете на неговия кабинет бяха помолени да спрат да го правят. При закрити врата

Дуров се е срещал с френския президент

поне веднъж през 2018 г., каза човек, близък до Макрон. А според “Льо Монд” двамата са се виждали многократно, откакто Макрон е лидер на Франция.

Еманюел Макрон отхвърли спекулациите, че Дуров е пътувал до Париж, за да се срещне с него.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Еманюел Макрон отхвърли спекулациите, че Дуров е пътувал до Париж, за да се срещне с него. СНИМКА: РОЙТЕРС
Той отдавна настоява Париж да стане дом на големи технологични компании. Отчасти така обясни и защо руснакът е получил гражданство - създавал богатство и научил френския език. Решението обаче било на външното министерство, категорични са от президентството. То било част от стратегия да се приемат в страната артисти, спортисти и предприемачи, които отговаряли на критериите. Същото било направено и за шефа на “Снапчат” Евън Шпигел. Макрон отхвърли и спекулациите, че Дуров пътувал за Париж, за да се срещне с него.

Изглежда обаче, за милиардера

придобиването на паспорти е нещо като хоби -

освен руски и френски си е издействал гражданство от ОАЕ, както и от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. Досега бе известно, че единствено Москва е поискала консулски достъп до милиардера. От ОАЕ съобщиха за “Политико”, че посолството в Париж е издействало да бъде уведомявано за развитието на случая.

Ключов въпрос са и отношенията на Дуров с Кремъл. Привидно те не изглеждат добри. Преди “Телеграм” той основава платформата “Вконтакте”. Твърди, че през 2014 г. е бил притискан от руското правителство да предостави информация за украински опозиционни активисти. В същата година се разраства украинското движение “Евромайдан”. Известно е, че Павел Дуров продава “Вконтакте” и започва начисто, като напуска страната.

Основава “Телеграм” с брат си - Николай, който все още живее в Санкт Петербург и също е издирван от френските власти. Николай стои в сянката на брат си и се занимава с техническата работа, а Павел - с идеологията и финансирането. Руският олигарх от обкръжението на Путин

Алишер Усманов е инвестирал в “Телеграм”

в ранните му етапи.

Алишер Усманов е сред олигарсите в близкия кръг на президента Путин.
СНИМКА: УИКИМЕДИЯ КОМЪНС
Алишер Усманов е сред олигарсите в близкия кръг на президента Путин. СНИМКА: УИКИМЕДИЯ КОМЪНС

Доклад сочи, че Дуров е посетил Русия над 50 пъти между 2015 и 2021 г. “Телеграм” се използва за комуникация от руската армия дори на бойното поле. Сред потребителите му са и бизнесмени, политически служители, военни блогъри и журналисти. Посолството на Москва в Париж първо се застъпи за правата на милиардера - което също буди съмнения относно отношенията на Кремъл с Дуров.