Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Дуров
Павел Дуров
  • Без обвинение Франция не може да държи милиардера повече от 96 часа
  • Изчезна спряганата за негова приятелка - криптогуруто Юлия Вавилова. Смята се, че може да е с него

Вълна от конспиративни теории заля социалните мрежи, след като в неделя милиардерът Павел Дуров бе арестуван от френските спецслужби, когато кацна с частния си самолет на парижкото летище “Бурже”. Голяма част от сюжетите се развиват именно в неговото популярно по целия свят приложение за криптирана онлайн комуникация телеграм - което стана повод за задържането му.

Късно в неделя френски съд нареди мярката за задържане под стража на родения в Русия милиардер да бъде удължена с още 48 часа. Според законите във Франция обаче той не може да бъде държан повече от 96 часа, ако не му бъде повдигнато конкретно обвинение.

Засега е известно, че Дуров е арестуван заради липсата на модерация в приложението му, което позволило развитието на престъпни мрежи - от пране на пари през трафик на наркотици до споделяне на педофилско съдържание. Заплашват го до 20 г. затвор.

При задържането на Дуров той е бил в компанията на бодигарда си и жена. Смята се, че това е спряганата за негова приятелка Юлия Вавилова - криптогуру и стриймърка, която живее в Дубай. Дуров, който има руско и френско гражданство, също живее в Дубай от години. През 2021 г. дори допълнително получава гражданство от ОАЕ - което се взема изключително трудно.

Мнозина обвиниха 24-годишната Юлия за ареста на милиардера. Според различни източници младата жена поддържа активни профилите си в социалните мрежи, като споделя в тях много кадри от пътувания, включително и с Дуров. Така тя е направила маршрутите им лесни за проследяване. Това пък помогнало на френските власти да проследят кацането на Дуров в Париж и да го задържат. Известно е, че преди да отиде във Франция, милиардерът е бил в Азербайджан.

Посещението му в Баку съвпада с това на руския президент

Владимир Путин. Няма информация обаче двамата да са се срещали. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече твърденията.

Спряганата за приятелка на милиардера Юлия Вавилова изчезва след ареста му.
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Спряганата за приятелка на милиардера Юлия Вавилова изчезва след ареста му. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Базираната в Дубай компания “Телеграм” застана зад своя основател и директор, като заяви, че той няма какво да крие. Оттам увериха, че спазват европейското законодателство, включително и закона за цифровите услуги на ЕС.

Американският милиардер и предприемач Илон Мъск също не остана безучастен към задържането на своя колега в технологичната сфера - нарече постъпката на Франция “нарушаване на свободата на словото”. Същото заяви и бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който е под руска закрила. Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев пък коментира, че Дуров иска да бъде брилянтен космополит, който живее чудесно без родина. По думите му обаче

създателят на “Телеграм” е направил лоша преценка

- тъй като в момента всички врагове на страната гледали на милиардера като на руснак. Още в неделя Медведев коментира, че преди време е предупредил младия предприемач, че ако отказва да съдейства на правоприлагащите органи, ще си има проблеми с всяка една държава.

Дуров няма положителна история с родината си. Първата социална мрежа, която той създава още през 2006 г. в Санкт Петербург, е “Вконтакте”. И до днес тя е изключително популярна и на практика е руската алтернатива на фейсбук. Години по-късно обаче режимът на Путин го притиска да изтрие групите на опозицията от социалната си мрежа. Дуров отказва - той остава верен на концепцията си приложението му да бъде политически неутрално. В началото на 2014 г. той продава “ВКонтакте” и напуска Русия. Малко по-рано пуска новия си проект - “Телеграм”, който е разработил заедно с брат си. Към днешна дата приложението за криптирани данни се ползва активно от над 900 млн. потребители.

То е високо ценено като начин за комуникация за руски правителствени служители, включително и за армията на Путин, която, изглежда, изостава сериозно в разработването на независима модерна и сигурна комуникация. Предполага се, че именно това е причината посолството на Русия в Париж толкова бързо да поиска консулски достъп до него, както и обяснение за ареста. Новината за залавянето на Дуров вся паника сред редица бизнесмени и служители на Кремъл, които получили нареждане да трият тайни кореспонденции - в случай че Западът се добере до тях.

Междувременно Франция не дава подробности за задържането на Павел Дуров. Според анализтори това може да не е случайно - предполага се, че Дуров може да е сключил сделка с правителството да получи закрила от Русия, която го е притискала и преди, в замяна на информация. Други обаче смятат, че това е опит на Запада да сплаши предприемача, който отказва да се съобразява с която и да било политическа власт и не цензурира приложението си. Френският президент Еманюел Макрон отрече Дуров да е политически затворник.