Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин льо Пен прегръща племенницата си Марион.
Марин льо Пен прегръща племенницата си Марион.

Политиката, изглежда, е семеен бизнес в ЕС

Има много начини да станете политик, но да се родите в такова семейство, със сигурност може само да помогне. Ако си мислите, че децата наследяват само семейния бизнес, грешите. Без проблем могат да оглавят и семейната партия. Това е модел, който работи изненадващо гладко за голяма част от политиците в цяла Европа. И далеч не става дума единствено за националната власт - тези млади лица си проправят път и към Брюксел. 

“Политико” дава конкретен пример на ефективния модел за унаследяване - през февруари тази година, когато все още предстояха избори за нов Европейски парламент, германецът Хелмут Гьокинг, част от политическото семейство на Европейската народна партия (ЕНП), напусна депутатското си място и беше

официално заменен от сина си - 31-годишния Нилс Гьокинг

Името на тяхното малко политическо движение e “Семейната партия на Германия”.

Подобни сюжети се наблюдават буквално в цяла Европа, но особено в Белгия. Тази година местни изследователи публикуваха проучване за политическите династии, в което установиха, че поне един на всеки 10 депутати в Белгия има родител, който също е заемал такава длъжност.

Делът на политическите наследници в белгийските парламенти нараства

през последните 20 години, като се връща към нивата от XIX век - не пада под 12%. Не само Белгия е дом на политически династии обаче. Политическите непобебета са пръснати по цяла Европа. Ето и някои от тях.

Марин льо Пен - по-мека версия на татко си

Поговорката “Какъвто бащата - такава дъщерята” важи с пълна сила за крайнодесните представители във Франция. Известна със силното си противопоставяне на президента Еманюел Макрон, Марин льо Пен последва крайнодесните стъпки на баща си Жан-Мари льо Пен, основател на крайнодесния “Национален фронт” - сега известен като “Национален сбор”.

Благодарение на опитите си да се откъсне от токсичното минало на партията и да защитава по-центристки разбирания, Марин льо Пен често е описвана като по-малко радикална версия на баща си. 

Унаследяването става така гладко във Франция, че трябва да споменем още един Льо Пен, макар и бивш, който активно се занимава с политика. Това е Марион Марешал, племенницата на Марин льо Пен, която е омъжена за италианския евродепутат Винченцо Софо от “Братята на Италия”. В новия Европейски парламент (ЕП) Марион Марешал си осигури място като кандидат на партия “Реконкиста”. Заради турбулентната обстановка в страната обаче тя бе изключена след изборите. Но мястото ѝ в ЕП се запазва.

Евродепутатът Моника Холмайер
Евродепутатът Моника Холмайер

Моника Холмайер - баща ѝ подаде оставка след аферата “Шпигел”

Моника Холмайер е германски евродепутат, който работи в институцията вече 15 години. Тя е дъщеря на бившия германски министър на отбраната Франц Йозеф Щраус, служил по времето на Конрад Аденауер. Политикът бе принуден да подаде оставка от поста си след аферата “Шпигел”, когато двама репортери от авторитетното списание бяха разследвани за държавна измяна, защото са написали статия за отбранителните способности на Германия.

Моника обаче не остава в сянката на предците си - гради политическата си кариера от 1998 г. насам. Била е държавен министър на Бавария по въпросите на образованието и културата до 2005 г., а през 2009 г. печели място в Европейския парламент, където се развива и до днес. 62-годишната евродепутатка е член на ЕНП и допреди изборите за ЕП този юни тя бе председател на комисията по бюджетен контрол. В момента е зам.-председател.

Кириакос Мицотакис СНИМКА: Прессекретариат на президентството
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Прессекретариат на президентството

Кириакос Мицотакис - рожба на мощна династия

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е на власт от 2019 г., е роден в мощна политическа династия. Баща му Константинос Мицотакис бе министър-председател през 90-те, лидер на дясната партия “Нова демокрация”. Дядо му Кириакос, на когото е кръстен, също е участвал дейно в гръцката политика.

Прачичо на настоящия гръцки премиер е Елефтериос Венизелос, виден лидер на гръцкото освободително движение и министър-председател в продължение на 12 години. Венизелос е лидер и основател на Либералната партия в страната през 1910 г. Известен е с приноса си към разширяването на Гърция. По време на войните е отговорен за смъртта на много българи в Беломорска Тракия. Често е наричан “създателят на съвременна Гърция”.

Сестрата на Мицотакис-младши е Дора Бакояни - била е министър на външните работи и на културата. Тя е първата жена - кмет на Атина. Впоследствие постът е заеман и от сина ѝ Костас.

Йенс Столтенберг КАДЪР: Екс/@jensstoltenberg
Йенс Столтенберг КАДЪР: Екс/@jensstoltenberg

Йенс Столтенберг носи фамилията на дипломати

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който през октомври ще празнува 10 години на поста точно преди да го освободи за новоизбрания лидер Марк Рюте, е още един представител, заченат с политика в кръвта. Той е син на видния норвежки дипломат Торвалд Столтенберг и държавния секретар Карин Хейберг.

Сестрата на Хейберг, Мариан, беше директор на полевия офис на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток и по-конкретно в Йерусалим. Мъжът ѝ пък бе норвежкият външен министър Йохан Йорген Холст - известен с работата по мирните споразумения от Осло, чиято цел бе да задвижат мирния процес между Израел и Палестина.

Преди да поеме ролята си в НАТО, Йенс Столтенберг беше министър на индустрията, а после и на финансите в Норвегия и в крайна сметка стана премиер.