Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският готвач Кирил Грязнов издава на чашка
в нашия курорт Свети Влас плановете си
за дестабилизация на Игрите в Париж

На олимпийските игри в Париж реалността отново надмина измислицата. Ексклузивна информация от Le Monde преди няколко седмици идентифицира Кирил Грязнов като руски шпионин и съобщи за ареста му, след като плановете му да атакува церемонията по откриването бяха неутрализирани от така наречената Олимпийска клетка за сигурност.

Руснакът е живял от 15 години в Париж и се представя за готвач на висша кухня, обучаван в Le cordon Bleu, а в родината си е редовен участник в телевизионни състезания и риалити.

Профилите му в социалните мрежи са пълни с негови селфита и снимки на гурме ястия. Проверка на "24 часа - 168 истории" показва, че над 10 хиляди души следват Грязнов в Instagram.  И това е логично, тъй като той отдавна

придобива известност

в родината си

след участие в руските аналози на шоуто "Ергенът" и "Топ готвач" ("Избери ме" на "Домашний" и "Дачный ответ" на НТВ).

Що се отнася до дейността му като шпионин, според френските власти задържаният е планирал "мащабна" операция, която е можела да има „сериозни" последици. Според разследването той е казал на началника си от Федералната служба за безопасност (ФСБ), че "французите ще имат церемония по откриването като никоя друга". До момента няма детайли за конкретния план, който Грязнов е подготвял.

Според публикацията той е бил следен от май, когато пиян

обявил, че

"работи за ФСБ"

Интересното е, че 40-годишният руснак, задържан от френските власти по подозрение в "организиране на събития, които могат да доведат до дестабилизация" по време на олимпийските игри в Париж, е бил чест гост у нас. През годините прави дълги пътувания по целия свят, включително до САЩ, Швейцария, Чехия и България, както и по-кратки във Великобритания, Китай и Индия. И именно в българския курорт Свети Влас, под влияние на алкохола и непосредствено преди олимпиадата, той споделил на всеослушание информация за секретната си мисия.

Нещо повече - според документи, публикувани от Le Monde и Der Spiegel на 7 май, опитът на Грязнов да пътува до Париж е бил осуетен, когато той

изпаднал в силно

опиянение

по време на престой в Истанбул, което довело до отстраняването му от полета и вписването му в черния списък. След това продължил с кола за България, защото двамата с брат му притежавали недвижим имот в Свети Влас.

Там в заведение, според очевидци, Грязнов се е заканил "пред случайни хора", че във Франция "ще помнят тази олимпиада дълго време", без да уточнява какво има предвид. У нас той се свързал по телефона и със своя "куратор" и заявил, че за целта "вербувал молдовец от Кишинев".

Украинската независима агенция УНИАН също обръща специално внимание на факта, че агентът се е разкрил сам през май в черноморския ни курорт. "След като се напил, той разказал на другите за плановете си, размахал личната си карта и се обадил в Русия", пише изданието.

У нас Грязнов твърдял, че участва в тайна операция и дори показал сертификат, който според него доказвал връзките му със специалните служби.

А разследване на The Insider дава още подробности за обвинения в шпионаж. 40-годишният Кирил Грязнов е роден в Перм и е руски адвокат.

Но през 2010 г.

изоставя юридическата

си кариера

и се научава да готви. През 2011 г. се премества в Куршевел - луксозен ски курорт във френските Алпи, където стажува в ресторанта K2, често посещаван от представители на руския елит.

Репортажи на The Insider, списание Spiegel и вестник Le Mondе разкриха, че претърсването на апартамента му е дало "материали от дипломатическо значение", въпреки че спецификата на тези материали не е разкрита. В крайна сметка Грязнов беше задържан в предварителен арест и обвинен в "разузнаване за чужда сила с цел провокиране на враждебни действия срещу Франция", престъпление, което може

да доведе до присъда

от 30 години затвор

Във Франция руският готвач бил известен като алкохолик, склонен към безсмислено поведение. В тази връзка Виктор - негов познат французин, описва Грязнов като човек, който "презира Путин и избягва военната служба". В разговори с приятелите си Грязнов не споменавал нищо, нито предишната си кариера като адвокат в руски инвестиционен фонд, нито работата си във фирма за сливания и придобивания в Люксембург, пише вестникът.

В същото време документи, разкрити от Le Mondе, показват, че през 2019 г. самолетен билет за Грязнов до Москва е закупен не от кого да е, а лично от Владимир Бондарчук, инспектор от контраразузнавателния отдел на руската Федерална служба за сигурност. Le Monde получи и копие от имейл, който Грязнов е изпратил на хазяина си в Париж през 2012 г.

В него руснакът казва, че "работи за московското правителство". Освен това, пише вестникът, от края на 2000-те дипломиран адвокат е получавал имейли с молба да "провери" профилите на някои руски офицери от разузнаването.

От друга страна, и дотогава е известно, че Грязнов е придобивал не само "кулинарни" контакти. Съдейки по кореспонденцията му, по време на пътуването си до Люксембург през 2008 г. той се среща с лорд Робърт Скиделски, британски икономист с руско-еврейски корени. Скиделски получавал

заплата от Русия като

"независим директор"

на компанията "Роснефт" и подкрепял анексирането на Крим. В навечерието на пълномащабното нахлуване в Украйна той подписал писмо, публикувано във Financial Times, в което се казва, че

Русия има основателни

причини да се страхува

за сигурността на собствените си граници, а след това активно призовава за премахване на санкциите срещу Кремъл. В кореспонденцията си Грязнов и Скиделски горещо си припомнят срещата в Люксембург и се договарят за среща в Москва.

Освен това отношенията между Грязнов и руското разузнаване може да са свързани и с брат му Дмитрий Владимирович Грязнов, който заема значителна позиция в Съюзната асамблея на Беларус и Русия, организация с връзки с разузнавателните служби. Съобщава се, че Дмитрий Грязнов е свързан с други лица, замесени в шпионски дейности, включително такива, заподозрени в участие в нашумели отравяния и шпионски дела.

Братът Дмитрий оглавява секретариата на Съюзната асамблея на Беларус и Русия, в която обикновено са наемани служители на ФСБ. Например той лети на съвместни полети и има общ шофьор с колегата си Андрей Чеканов, който заема не по-малко мистериозната позиция на "ръководител на главния отдел - Управлението на Парламентарната асамблея".

Чеканов е регистриран в къща номер 36 на улица "Зорге" в Москва - в същата сграда, например, живее един от отровителите на Скрипал Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов). Там имат апартамент и офицерите от Главното разузнавателно управление Сергей Скворцов и Елена Кулкова, които бяха арестувани в Швеция за шпионаж.

Грязнов е

не само поредният

задържан руснак

в западна страна по подозрения в шпионаж през последните две години, а и поредният готвач, уличен в такава "допълнителна" дейност. The Insider припомня за подобен случай, за който медията е разказвала, на руски инженер, работил в компания, собственост на МиГ - руския производител на военни хеликоптери. Навремето той също става готвач и работи в САЩ, а в наши дни е арестуван.

Публикациите, отразяващи случая на Грязнов, предполагат, че макар той да изглежда като непрофесионален агент, действията му може да отразяват по-широка руска стратегия, включваща аматьорски саботажни операции за създаване на безредици на Запад. Европейските служители по сигурността отбелязват, че тези операции често нямат сложност и разчитат на евтини новобранци, което води до забележителна некомпетентност.