Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Исмаил Хания бе поразен в стаята си в правителствена резиденция в Техеран, след като присъства на встъпването в длъжност на новия президент на Иран Масуд Пезешкиан на 31 юли т.г.
Исмаил Хания бе поразен в стаята си в правителствена резиденция в Техеран, след като присъства на встъпването в длъжност на новия президент на Иран Масуд Пезешкиан на 31 юли т.г.
  • Израелците имат сериозна шпионска мрежа, включително в Революционната гвардия и около аятолах Хаменей, целят война с Техеран, казва журналистът Мохамед Халаф
  • Хания е ликвидиран подобно на шефа на ядрената програма на Иран преди 4 г.

Политическият лидер на “Хамас” Исмаил Хания беше взривен в Техеран като шефа на иранската ядрена програма Мохсен Фахризаде преди 4 г. (в бронирана кола с 3 придружаващи автомобила с 11 охранители), коментира експертът по близкоизточните въпроси Мохамед Халаф. Предупреждението не е толкова адресирано към групировката, колкото към Иран, точно като през 2020 г.

Всъщност служителите на МОСАД са проникнали много дълбоко във всички структури на своите съседи. Според в. “Телеграф” за целта

са били вербувани гардове от Корпуса на революционната гвардия

на Иран, за да поставят взрива на точното място. Журналистите твърдят, че първоначалният план е бил Хания да бъде убит на погребението на бившия президент Ебрахим Раиси през май, но тогава само поставили бомби в три различни стаи и решили да изчакат.

Карта на разположението на иранската правителствена резиденция, в която бе отседнал Исмаил Хания.
Карта на разположението на иранската правителствена резиденция, в която бе отседнал Исмаил Хания.

“Не е случайна тази операция срещу Исмаил Хания точно в Иран - казва още Халаф. - Ако попитате агент на израелската шпионска служба къде предпочита да убие Хания – в Истанбул, където ходи редовно, в Ливан или в Иран, би посочил Иран. Там израелците са създали много добре организирана мрежа от агенти. Шпионите им са проникнали навсякъде, дори в средите на Революционната гвардия, в кабинетите на институциите, свързани с аятолах Али Хаменей. Няма едно място, в което да не са вербували хора, които да работят за тях.”

Освен това израелските шпиони откраднаха преди 7 години половин тон документи за една от най-секретните ирански програми - ядрената. Става дума за 55 000 страници и 55 000 файла в 183 диска. Агентите на МОСАД са локализирали мястото още през февруари 2016 г., но са го наблюдавали в продължение на една година. За една нощ са прехвърлили файловете в Израел. Тогава Бенямин Нетаняху посочи, че сградата, в която са били тайните на Иран, е в южната част на Техеран и изглеждала като порутен склад. “МОСАД ги откраднаха безпрепятствено без нито една жертва”, добави Мохамед Халаф. Той припомни, че Израел имат солиден опит в пробива в специалните служби на съседната страна.

Според експерта операцията по убийството на Хания - скъпия гост на аятолаха и новия президент Масуд Пезешкиан, подлага под съмнение суверенитета на иранската държава. Това прилича на

нападението на “Хамас”, която навлезе 20 км навътре в Израел

през октомври миналата година. Тогава палестинците проникнаха в израелската система за сигурност, нещо, което никой не беше успявал във всички войни в региона. Но Тел Авив сега отвърна със същото в персийската страна.

Избрали са точно Техеран, за да покажат на аятолах Хаменей и на Революционната гвардия, че могат да убиват и лидери, а не само да поразяват военни обекти, както в последните години. След октомври 2023 г. вече са се насочили към лидерите. Първите мишени бяха военните командири. Само

за 5 дни бяха ликвидирани четирима в известните тунели на “Хамас”.

Израелците имат добри разузнавателни технологии и използват изкуствен интелект.

Що се отнася до убийството на Исмаил Хания, разпространяват се няколко версии за начина, по който е извършено. Едната е публикувана първо в “Ню Йорк Таймс” - че бомбата е била поставена в стаята му два месеца по-рано и е била активирана дистанционно. Според източниците на ежедневника е използван изкуствен интелект. Хания се е намирал в правителствена резиденция в Техеран, тъй като е бил гост на встъпването в длъжност на новия ирански президент Масуд Пезешкиан.

Ако тази версия е вярна, разузнаването на МОСАД е знаело къде точно ще отседне Хания и дори в коя стая. Получили са информация и кога лидерът на “Хамас” вече се е оттеглил. А шпионите на Корпуса на ислямската революционна гвардия на страната са пропуснали внасянето на експлозива и никой не го е открил в продължение на много дни и седмици. При това на място, което се охранява много строго.

Иранските власти и “Хамас” твърдят, че убийството е дело на Израел, който обаче нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си. Говорителят на израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари каза в четвъртък, че не е имало израелски въздушен удар или ракетна атака никъде в Близкия изток във вторник вечерта с изключение на тази в Бейрут (когато бе убит високопоставеният военен командир на “Хизбула” Фуад Шукър).

Втората хипотеза, която разви израелски анализатор, е, че

поразилата Хания ракета е изстреляна от подводница в Средиземно море.

Израелците са купили много такива от Германия.

Иранците пък съобщиха няколко противоречиви версии за ликвидирането на политическия лидер на “Хамас”. Първата беше, че ракетата е изпратена отвън. После - че е била с малък обсег на действие и е от тяхна територия. “Не признават, че бомбата може да е поставена в стаята, защото това е голяма обида и унижение на държавата и нейната национална сигурност - коментира Халаф. - Имат самочувствието, че са най-голямата сила в региона. Разполагат с множество военизирани институции, както и с проксита в съседните страни.”

Но всички разбраха, че системата им бе пробита. Цялата операция е била държана в строга тайна дори от американските спецслужби. Според медиите зад океана те са били информирани от израелските си колеги за подробности чак след смъртта на Хания.

Държавните медии в Техеран съобщиха, че той е пристигнал там в понеделник, 29 юли, за да присъства на встъпването в длъжност на новия президент.

Преди това е имал няколко публични срещи. За първи път е заснет от телевизиите във вторник, когато се видя с иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей. Протоколната визита бе последвана от подобна с новия президент Масуд Пезешкиан. След това

Хания беше забелязан да пристига на церемонията

по откриването в сградата на Ислямската консултативна асамблея на Иран, където на кадрите се вижда, че седи на първия ред.

Малко преди 19 ч. местно време Хания прави последната си публична изява на изложба. В 2 часа през нощта той е бил убит – по първоначалната информация на държавната агенция ИРНА - с “управляем снаряд от въздуха”. Иранските медии първо съобщиха, че три ракети са били изстреляни от дрон, а по-късно, че ракетата е била изстреляна извън Иран.

Според анализатора властите в Иран са в шок и не знаят как да реагират. От една страна, трябва да измислят достоверно оправдание пред хората, които им вярват, как се е случил този пробив в националната сигурност. От друга, акцията очевидно има за цел да предизвика отговор от страна на Техеран.

“Нетаняху се опитва да предизвика война”, категоричен е Мохамед Халаф. И затова е убит и военният командир на “Хизбула” Фуад Шукър по същото време, когато е взривен и Хания.

В израелските медии се появиха анализи на двама военни експерти. Единият е Бин Яшай, който преди 10 дни написа, че Израел трябва да ликвидира военната мощ на “Хизбула”, защото тя, а не “Хамас”, е заплахата за съществуването на държавата Израел.

Военизираната ислямска шиитска организация

е много силна. “Ако не направим това точно сега, след 2 - 3 години няма да можем”, твърди Яшай. Другият анализ е от Амос Харел, в който той пише, че колкото и да се удря по “Хизбула”, тя продължава да създава проблеми на Израел и в един момент атаките ще се обезсмислят. Тук връзката с Иран е, че “Хизбула” за аятолах Хаменей е като перлата в короната. Според Халаф Техеран е готов да влезе във война заради “Хизбула”. Но вече е предизвикан и заради убийството на Хания.

Ясно е, че ще има отмъщение за ликвидирането му и това на Фуад Шукър. “Нетаняху знае, че САЩ няма да го изоставят”, категоричен е експертът. Те съсредоточиха огромни количества военни кораби в Средиземно море, разположиха допълнително 4000 американски войници, дислоцираха още 2000 войници в базите си в Сирия, за да контролират прокситата на Иран там. Нетаняху може да използва момента, за да удари Иран и “Хизбула” и да ги унищожи. Надява се на подкрепата на САЩ, които са снабдили Израел с много оръжие, защото Иран е заплаха и за американските интереси, казва още експертът.

Въпреки че израелският министър-председател отговаря пряко за МОСАД, той не е коментирал дали лично е взел решението да бъде убит Исмаил Хания. Той само заяви, че страната му ще отговори със сила на всяко нападение и атакувалите го ще платят висока цена. “Граждани на Израел, предстоят дни на предизвикатества”, каза премиерът в обръщение към нацията. Той отчете, че последните дни са нанесени унищожителни удари по поддръжниците на Иран, но не спомена името на Хания.

Веднага след убийството му Али 

Хаменей заяви, че задължение на Иран е да отмъсти най-сурово

за убийството, защото то е извършено на нейна земя. Сякаш като потвърждение на решимостта на Иран да отговори журналистите от Си Ен Ен са получили видеозапис как съпругата на Исмаил Хания - Ум ал-Абед, плаче над ковчега на мъжа си. “Ти ни подкрепяше всеки ден, правейки ни силни и решителни като желязо. Всичко дължим на теб”, казва тя.

Очевидно атаката срещу него е била координирана с убийството на един от командирите на “Хизбула” - Фуад Шукър в Бейрут. Той е взривен само няколко часа преди Хания. Израел го обвинява за смъртоносната атака в Голанските възвишения миналия уикенд. Като реакция лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала каза в четвъртък, че убийството на висшия командир е “прекрачило червените линии” и отговорът е “неизбежен”, намеквайки за координация с други регионални групи. Водачът на групировката произнесе речта си чрез видеозапис пред опечалените, дошли за погребението на Шукър, най-високопоставения командир на “Хизбула”, убит от Израел след Мустафа Бадредин през 2016 г.

Така и двете страни предупредиха хората си да очакват сблъсъци. И Израел и Иран, и “Хизбула” и “Хамас” са в повишена бойна готовност.