Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • Римският император печели състезанието с колесници, без изобщо да пресече финалната линия. Заради него се добавят нови дисциплини

През 66 година от новата ера римският император Нерон е изправен пред много сериозни проблеми, които, разбира се, предизвиква сам. Две години по-рано Рим изгаря под безразличния му поглед. Малко след това неговата любима втора жена Попея губи живота си, след като сам императорът я пребива в изблик на гняв. А и споменът за организираното от него убийство на майка му Агрипина сигурно все още е имал отпечатък върху неговата съвест. Сенатът пък, отвратен от неговата ексцентричност, открито търси начин за детронирането му. През същата година е разкрит сериозен заговор, целящ убийство му. Заговорниците са наказани по най-жесток начин, но това не успокоява Нерон. Дори и старият му учител и съветник – философът Сенека, е обвинен като съучастник в конспирацията и е принуден да извърши самоубийство. Вече 12 години на трона, императорът е уморен от властта, а в живота му все по-рядко остава време за неговите най-любими занимания: карането на колесници, музиката и поезията.

И в тази наистина напрегната и опасна ситуация, когато властта му буквално се разпада, Нерон предприема нещо неочаквано и ексцентрично - решава да замине на „екскурзия". Да се разсее, като обиколи гръцките владения на империята. Изборът му не е случаен – той никога не става почитател на бруталните битки на гладиаторската арена на Циркус Максимус. Вместо това е запленен от културата, поезията и традицията на древните елини. Особено интересни за него са спортните им състезания, при които млади атлети печелят слава и почести, като се състезават в доста по-миролюбиви условия от тези на гладиаторската арена. Поданиците му намират в това поредната причина да го обявят за луд и затова дори и новото му, съвсем нормално увлечение е посрещнато с вдигната вежда от римските граждани. За тях обичаите и традициите на гръцките земи са провинциални и долнопробни.

Но Нерон все пак не е човек, който просто ще отиде до Елада и ще се наслади на красотата и маслините й. Той заминава за провинцията на империята с намерението да покаже на местните цялото си императорско величие, а и да запише името си в историята по още един необичаен начин. Неговият план е да осъществи дългогодишната си мечта да участва в най-големия спортен форум на древността, а и днес – олимпийските игри. Като, естествено, променя правилата според собствените си прищевки, за да спечели всяко състезание, в което участва.

Целия материал четете в списание "Космос"