Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охраната води двамата медици към залата.
Охраната води двамата медици към залата.

Сумата за фиктивните физиотерапии нарасна до 80 000 лв., досега беше 13 000

Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на още  трима лекари – с инициали В.Н., А.Д и И.Д., по досъдебно производство за извършена документна измама при получаване на парични средства от бюджета на НЗОК.

На 10 юли 2024 г. по същото дело като обвиняеми бяха привлечени други двама медици - д-р Найден Пъджев, управител на Медицински център за физиотерапия в Пловдив, и д-р Веселин Станчев, общопрактикуващ. Те са в ареста с мярка, потвърдена и от Районния, и от Окръжия съд. В резултат на събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми днес В.Н. и А.Д. са действали в съучастие и като помагачи на д-р Пъджев.

Според прокуратурата за времето от 1 януари 2023 г. до 30 май т. г. чрез използване на квалифициран електронен подпис те са спомогнали да бъдат представени документи с невярно съдържание – 157 броя електронни отчета до РЗОК - Пловдив, за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени. По този начин д-р Найден Пъджев  е получил от бюджета на касата сума в общ размер на над 80 000 лв. Досега се считаше, че щетата е за около 13 000.

Срещу  В.Н. и И.Д. е повдигнато и обвинение, че на 20-и  и 21 юли т. г.  са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са искали от свидетели съзнателно да потвърдят пред разследващ полицай неистина, а именно - че са ползвали медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия, без това да се е случвало. В. Н. е извършил това с двама свидетели, а И.Д.  - с един.

До момента по досъдебното производство е установено е, че за периода от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център, чийто управител е бил д-р Найден Пъджев. 

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция" под надзора на Районна прокуратура - Пловдив.

Двамата обвиняеми А.Д. и В.Н. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. След анализ на събраните доказателства ще се направи преценка за внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража". Спрямо обвиняемата И.Д. е взета мярка за неотклонение „подписка".

Действията по разследването продължават, като са призовани за разпит още множество свидетели.