Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Всеки собственик на автомобил в България знае какво е застраховка “Гражданска отговорност” и, че е абсолютно задължителна, за да може да продължи да шофира собствения си автомобил. От истинско значение е също, не само да знаем, че е задължителна, но и защо е такава. Разбирането на основните покрития и условия на този вид застраховка е важно и затова в тази статия ще обърнем внимание точно на това. 

Гражданската отговорност е задължителна за всички автомобили

Гражданската отговорност е законово изискване, но и важен елемент за безопасността на пътя. Тя е задължителна за всички моторни превозни средства, които са регистрирани на територията на страната и за тези, влизащи в България от трети страни, без изключения. При неизпълнение на това законово изискване, на глоба подлежи собственика на автомобила, а ако друго лице е шофирало в момента на нарушението, то също подлежи на глоба. 

Гражданската отговорност има няколко основни покрития

Гражданската отговорност има няколко основни покрития. В това число са включени имуществени и неимуществени вреди, както и разходите по лечение. Тези покрития важат за трети лица, тоест това са засегнатите от водача хора по време на пътнотранспортно произшествие. Благодарение на покритията, които застраховката предлага, виновния водач се възползва от намалена финансова отговорност. 

Имуществени вреди

Имуществените вреди, покрити от застраховка „Гражданска отговорност“, включват всички материални щети, нанесени на трети лица при ПТП. Това може да включва повреди на превозни средства, сгради, инфраструктура и други физически обекти. Застрахователят изплаща обезщетения за ремонт или замяна на повреденото имущество, което помага на пострадалите да възстановят своите загуби. 

Неимуществени вреди

Неимуществените вреди, покрити от застраховка „Гражданска отговорност“, включват компенсации за болка, страдание, психически и емоционален стрес, причинени на пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Тези обезщетения се изплащат в случаите, когато инцидентът е довел до сериозни физически или психологически травми. 

Разходи по лечение

Застраховка “Гражданска отговорност” покрива и непредвидените медицински разходи за пострадалите от ПТП. Те могат да включват болнично лечение, медикаменти, операции и рехабилитация. Така, пострадалите получават финансова защита и спокойствие и по време на възстановяването си. 

Цената на застраховка “Гражданска отговорност” се влияе от:

Цената на застраховката най-главно се определя от спецификациите на автомобила и от собственика му.

Спецификациите на автомобила

Характеристиките на моторното превозно средство определено са ключови за формирането на цените на застраховките от това естество. Годината на производство, марката, модела, както и мощността определят оценката на риска. Така например, собствениците на нови автомобили с по-голяма мощност плащат по-големи премии на застрахователите. Ако пък ако автомобила има допълнителни системи за безопасност, това може да намали цената, заради намаления риск от инциденти. 

Собственика на автомобила

Възрастта, опитът и историята на шофьора са фактори, които имат пряко влияние върху крайната цена на “Гражданска отговорност”.  Младите и неопитни шофьори обикновено плащат по-високи премии, тъй като са смятани за по-рискови. Автомобилисти с множество нарушения или инциденти в миналото също ще трябва да платят повече. Същевременно, добрата шофьорска история и липсата на претенции могат да доведат до по-ниски премии, като насърчават отговорното поведение на пътя.

Гражданската отговорност не покрива щети по вашия автомобил

Най-важното допълнение в края на тази статия е, че застраховка “Гражданска отговорност” не покрива щетите по Вашия автомобил. Тя защитава и покрива щетите върху трети лица или тяхното имущество, като същевременно предпазва Вас самите от солени парични загуби. За да защитите собствения си автомобил, сключете застраховка “Автокаско”, която се явява като чудесно допълнение към застраховка “Гражданска отговорност”.