Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тошко Йорданов СНИМКА: Архив
Тошко Йорданов СНИМКА: Архив

Червена линия е предложението за нов закон за съдебната власт, голяма част от разпоредбите на основния закон се атакуват в КС и неприложимо да се правят корекции

И ИТН искат корекция на декларацията, предложена от ПП-ДБ и целяща обединение около 7 закона, които да се ревизират за 3 месеца. Хората на Слави Трифонов обаче искат и ревизиране на сроковете за промените, както и превръщането на документа в конкретна управленска програма.

Това стана ясно от изявление на шефа на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов и участниците, отзовали се на поканата за преговори от ПП-ДБ. Йорданов отбеляза, че е имало откровен разговор, а хубавото е, че са започнали да си говорят "в някаква степен".

"Щастливи сме, че говорихме с ДБ, защото бе не емоционално а практично и професионално", коментира Йорданов. Той обаче подчерта, че в декларацията има абсолютно неприемливи неща, които трябва да се ревизират като подход.

Според Йорданов е ясно, че ДБ са смятали, че вторият мандат не трябва да се връща веднага. Предполагам, че не е тяхна идеята да искат декларация и 3 месеца, те искаха да вземат мандата и да се състави технически кабинет, вметна той.

"Ние сме склонни да участваме в едно управление ако то предварително изработи програма, за която има съгласие за реализация и поставени срокове. Всички тези закони в тяхната декларация, ако КС приеме, че новата Конституция е идеална, те имат срокове, които не са за 3 месеца. Тия политически сили, заставайки зад тези закони, ще знаят, че до 6 месеца ще трябва да се приеме тоя закон и да се направи дадена реформа - правосъдна или образователна, но да е ясно предварително", обясни Йорданов концепцията на ИТН.

Александър Рашев подчерта, че в преамбюла на декларация има "неотносима част". "Червена линия е предложението за нов закон за съдебната власт, голяма част от разпоредбите на основния закон се атакуват в КС и неприложимо да се правят корекции. Имаме общо разбиране по другия точки, но те трябва да се ревизират, да са по-точни и коректни. По тях може да имаме съгласие, но ЗСВл е червена линия за нас", отсече той.

По време на разговора е станало въпрос и за избора на членове за антикорупционната комисия. ИТН обаче напомниха, че преди това трябва да се избере омбудсман - той/тя е член на номинационния комитет. Като се насложат и процедурните срокове, тези 3 мес. са нереалистични и не може да се спазят, категорични са от партията.

ИТН подкрепят нуждата от промени в закона за защита на лица, подаващи сигнали/ Самият закон обаче има нужда от корекции. "Ние сме против работата, по който и да е закон на парче. Редно е при законодателни промени да се обхванат всички дефицити на съответния нормативен акт", добавиха хората на Слави Трифонов. Рашев подчерта, че подкрепят и изменения в закона за физическите лица."Още в 45-то НС бе част от нашата програма, държим на този закон, в работна група, в комисия, може да уточним тези текстове, така че да не засягаме гражданския оборот и правата на инвеститорите", добави той.