Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИСКРА МИХАЙЛОВА
ИСКРА МИХАЙЛОВА

Ние искаме заедно, но другите (без почетния председател) - не. Ще анализираме възможности за нова партия, казва зам.-председателят на групата на ДПС

Още акценти от интервюто:

  • Фриволното трактуване на конституцията е изключително неподходящо във времена, в които страната трябва да намери здрава база, за да реши политическата криза
  • Етническата карта в 2024 г. ще навреди най-много на етноса, това е кошмарно за хората, които са приели принципите на заедността
  • Новото начало е абсолютно необратимо. Но не защото така си е наумил някой, а защото това е напълно естествен процес. Дадоха ни обувки и продължихме напред
  • България трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира нормална антикорупционна среда, но това се случва тогава, когато функционират всички органи на държавата, а не с лекичко изкривяване на конституцията както ни е удобно или със създаване на мнозинство под натиска на пиар ходове

- Г-жо Михайлова, ДПС каза “не” на декларацията, с която ПП-ДБ търси мнозинство, преди да сте се запознали с нея. Не е ли това обаче някакъв вариант за изход от политическата криза?

- Убедени сме в няколко неща, които ни карат да изразим становище така бързо и категорично.

Първо, фриволното трактуване на конституцията е изключително неподходящо във времена, в които страната трябва да намери здрава база, за да реши политическата криза. И тази база е конституцията на България. Всеки опит тя да бъде четена по начина, който ни е най-удобен в момента, и по такъв начин да бъде дискредитирана, е вреден за обществото. Второ, не се учудвам, че се прави опит да се постави президентът в неловка ситуация и да се прехвърли топката за решението към него. Това не е издържано и е акт на хора, които мислят много краткосрочно. Третата и най-основателна причина е, че страната има нужда от правителство. Хората подчертаваха това и в кампанията, и след нея. Ако някой ще се опитва да формира мнозинство, даже 160 гласа за някои от промените и назначенията, които са ключето тук, тогава нека направи правителство.

Абсурдно е някой да се опитва да направи мнозинство, задължавайки народни представители предварително да декларират, че ще гласуват за някакъв законопроект. Партията ПП сигурно има нужда от назначения в регулаторите - това го разбрахме, но държавата ни има нужда от правителство. И тук е най-голямото ни разминаване - мисълта за интереса на партията и за интереса на държавата. Как да го подкрепим?!

- ПП-ДБ търсят антикорупционно мнозинство от 160 гласа, защото корупцията спъва създаването на редовно правителство, а и според тях е съборила и ротацията.

- Една декларация не може да бъде шанс за правителство, ако зад него не стои цялостна програма и визия по всички теми, които интересуват пряко хората. Разбира се, че България трябва да предприеме всички мерки, за да гарантира нормална антикорупционна среда. Тук съм напълно съгласна. Но това се случва тогава, когато функционират всички органи на държавата. Антикорупционна среда не се създава с лекичко изкривяване на конституцията както ни е удобно или със създаване на мнозинство под натиска на ПР ходове. Не. Антикорупционна среда се създава, когато функционира нормална държава със съответните механизми, които парират възможностите за корупционни практики. За да работят механизмите, трябва да има държава. За да има държава, трябва да функционират всички нейни елементи, в това число и правителство. Да използваме безвремие, за да наложим норми, които са в интерес на някого, това в никакъв случай не е антикорупционна политика.

- Колко може да бъде отлагано връчването на мандата?

- Написано е в разумни срокове и тук е спекулацията. За едни разумният срок е когато стане, за други - в рамките на очакванията на гражданите. Защото всяко протакане събужда коментари - какво сега делят, за какво се договарят. Хайде, ама няма. За мен разумен е срок, който е максимално близък до тези, разписани за другите мандати.

- На нови избори - седми за 4 г., какво по-различно ще предложите на хората, за да гласуват по-масово?

- Нищо няма да изкара хората и да вдигне активността наесен. Най-малко декларация. Активността ще пада все повече, казвам го с голямо съжаление, и хората ще бъдат напълно прави. Дори като обществена нагласа, като политическа среда, ние вече много свикнахме с постановката: То сега не става, ще пробваме нещо, но то пак не става и ще идем на избори. Да, вярно е, изборите са най-демократичният израз на волята на българските граждани. Но когато ние злоупотребяваме и с тях, за да си подредим вътрешнопартийни дела или да позиционираме една или друга политическа сила, някак си не ни отива. И затова гражданите не подкрепят политическите сили и не гласуват.

- Какво ще се промени наесен?

- Много ми е трудно да преценя. Все пак имаме още две стъпки от стандартната процедура. Нека видим как ще процедира президентът и дали ПП-ДБ ще се мобилизират. Щом имат намерение да събират 160 гласа за някои законопроекти, може би биха могли да се мобилизират и да съберат такова мнозинство за правителство.

- Вие бихте ли дали подкрепа за правителство, ако потърсят от вас?

- Ако видя някаква програма. В никакъв случай не на базата на декларация, която на всичкото отгоре нарушава принципите на демократичното общество и парламентарната република. Защото народните представители са избрани от хората, имат свободна воля и не могат да бъдат принуждавани с една декларация да гарантират, че ще гласуват за един или друг законопроект. Някак си представят тази демократична антикорупционна среда в едно изкривено огледало.

- Избори са по-вероятни?

- Много са вероятни.

- Как ще отиде ДПС на тези избори - единно или като две формации? Има ли стъпки назад, или “Новото начало” е необратимо?

- Новото начало е абсолютно необратимо. Но не защото така си е наумил някой, а защото това е напълно естествен процес. Защото всички в момента, включително политическите ни опоненти, се метнаха да защитават - и аз не знам от кого, почетния председател на ДПС, говорейки за избирателите на движението като една застинала маса от хора, които най-много и единствено държат на своята етническа или политическа идентичност.

Нека не забравяме, че живеем в ХХI век и избирателите на ДПС отдавна разбраха, че имат своите права и свободи. Част от тези хора са образовани, успели, работещи, хора със свой бизнес, уважавани по родните си места, хора, които се грижат за семействата си и на които им пука как живеят близките им на село, хора, които знаят, че съвременният човек има право на вода, комунални услуги, образование, култура.

Не е единствено правото да запазиш името си. Съвременният човек има всички тези права. И точно тези хора, които искат да живеят и да се развиват по-добре, знаят, че новото начало е неотменимо, защото времето е ново.

А дали ще има нова партия - това предстои. Всички ние много се надяваме, че и от тази криза ДПС ще излезе единно. Защото го дължим на хората, които гласуват за нас.

- Кога ще има Централен съвет и очаквате ли да бъдете изключени?

- Всичко е възможно. Дали някой ще бъде изключен или отстранен, това е организационна мярка и е работа на колективните органи на ДПС. Всеки, който е приел да бъде член на ДПС и да бъде избиран, ще приеме, разбира се, да бъде свалено доверието от него и да бъде отстранен. От колективните органи, а не чрез препредадени послания, това го подчертавам. Но най-важният разговор е не за това дали даден човек ще бъде отстранен, изгонен, а за това дали е възможно ДПС да се върне във времето назад, или ще продължи като модерна партия с целия потенциал и силата, която показа на последните избори.

Е, аз съм убедена, че първото е невъзможно. Може да бъде временно постигнато с цел лични интереси на някого, но това е много временно, недопустимо временно. И затова мисля, че новото начало няма алтернатива.

- Преди дни Илхан Кючюк, с когото бяхте колеги в ЕП, каза, че 25 г. сте получавали партийни постове с подписа на Доган, а сега му казвате: Извинявай, ти ни купи обувки, но с тези обувки ще минем през теб. Дали отстрани процесите в ДПС изглеждат така?

- Когато се повтарят подобни послания много пъти - да. Но аз бих казала абсолютно същото за всеки от колегите, който в момента злоупотребява с името на г-н Доган и манипулира избирателите на ДПС, повтаряйки, че това било посланието на г-н Доган. Аз съм имала честта, чест е да се работи с г-н Доган, в продължение на 25 г., може би и повече. И съм била убедена, че той не очаква от мен и никога не е очаквал сляпо подчинение, удряне на челото в земята и повтаряне на крилати фрази. Той винаги е очаквал принос, развитие и участие. Да не би самият г-н Кючюк да не е бил изпратен от г-н Доган в ЕП да повтаря само колко е велик г-н Доган, или беше изпратен за това ДПС да заеме достойно място в либералното семейство на ЕС?! Така ли беше? Да. За това ли работихме? Да.

Да, дадоха ни обувки и продължихме напред. Сега каним хора като господата Кючюк, Аталай, Чакъров, Ибрямов и казваме - накъде сте тръгнали, защо назад? Там е по-комфортно, защото там е съхранен бизнесът, или можем да продължим напред? Но вместо дебат по такава тема те излизат с послания от името на г-н Доган, което е абсолютно непочтено и некоректно. Да говориш от името на един човек, който има потенциала, възможностите и абсолютния авторитет да изрази мнението си... няма нужда от такива говорители г-н Доган.

- Как се чувствате, след като с хора, с които повече от 20 г. сте вървели рамо до рамо, сега сте един срещу друг?

- Изключително огорчаващо! Това накърнява и поставя под съмнение отношенията през всички тези години, наистина! Чудиш се дали те са мислели по същия начин? Дали са мислели, че трябва да изпратят някого да се блъска и разправя с европейските либерали и в ЕП, да му поставят задачки, а те тук да си направят далаверката?! Може би е било и това. Така че това предизвиква въпроси, съмнения, носи много огорчения за всеки от нас.

Но има момент, за който съм благодарна - приятелството, разбирането и подкрепата на стотици хиляди от страната, които ни пишат, свързват се, разказват ми какво се е случило. Които ми се обаждат и казват: Искра, ние пием тук кафе и си говорим, и понеже ти си в парламента, да ти се обадим, все едно си с нас. Това е Юмер, Зехран, Исмаил, Архан... това са кметове на български общини, с които съм работила и продължавам, това са много хора. И това, че има четирима-петима, които... Първо, си позволяват да злоупотребяват с името на г-н Доган. Второ, показаха, че са мислили за колегите си като за инструменти, с които да решат личните си дела и интереси. Трето, които си позволяват да бъркат в душите на всички тези хора, с които ние продължаваме да работим... Тогава тези, малкото на брой, някак отстъпват, огорчението отстъпва, и се обръщаш към другите, които те питат: Как си, ела да пием кафе!

- Преди дни Йордан Цонев сподели, че след 25 г. в ДПС е чул, че е бил “българчето в ДПС”. Вие чували ли сте за себе си това и колко е страшно да се извади етническата карта 30 г. след началото на прехода?

- Етническата карта в 2024 г. ще навреди най-много на етноса. Да очакваме в България кризи, типични за края на 80-те и 90-те г. на миналия век, е меко казано наивно. Но изваждането на етническата карта е кошмарно за хората, които са приели принципите на заедността, изградени от г-н Доган. И най-големият кошмар е, че хора, които говорят от негово име, си позволяват да кажат, че една партия е на тези, на турците, и в нея нямат място помаците и българите. Това е най-страшното. Представете си как се чувстват помаците. Г-н Цонев има възможността да се изправи и да сподели болката си, а как се чувства един човек, който в момента, в който ние си говорим, или е на работа, или си пие кафето и споделя политиката с другите. Той се движи по улица, която е била асфалтирана последно по програмата за общински проекти в националния бюджет, защитен от г-н Пеевски и от г-н Цонев в предишния парламент. Той знае, че е така, и му казват - махни го този, той не ти трябва, защото е българин. За този човек това е абсолютно неразбираемо! Така че - започвам от това - най-страшно е за хората и затова спекулациите на няколко човека с душите на хората са страшни. Грях е да бъркаш в душите на хората!

Да, Цонев си изплака болката. Може би аз съм по-твърда и по-категорична и никога не съм чувствала нещо такова. Но сега не може да не се загнезди и в мен съмнението - така ли са си мислили за мен, докато работехме заедно?! Това е тежко съмнение, разяжда. Но слава богу, има ги тези, които ме питат: как си?

- Ако се стигне до нова партия - ще успеете ли за изборите наесен? Вече има регистрирана марка “Ново начало”, което се приема като знак, че сериозно се готвите за различен проект?

- Не знам, че има такава регистрация, не съм правила такава и не мога да коментирам.

В момента, в който се постави на масата казусът: не можем повече заедно, не ни искат, защото ние искаме да сме заедно, но другите не искат. Пак казвам - другите, не почетният председател. Ако се постави този въпрос, тогава ще се анализира ситуация, възможности. Ние сме достатъчно опитни да можем да си дадем сметка къде сме.

- Няколко пъти споменахте, че други говорят от името на Доган, а вие поискахте ли среща с него, опитахте ли се да говорите?

- За съжаление, колегите поставиха нещата в изключително вредна среда. Всеки един от нас получи заплахи, обвинения в предателство. Всеки от нас и много хора в страната сме поставени в среда, в която призивът за нормален разговор е направо налудничав. Във фейсбук публикуват снимки от предизборната кампания на колеги с въпрос: Ще смеят ли да се приберат вкъщи? Защо?! Кому е нужно това? Да се манипулират хора винаги след 22,30-23,30 часа вечерта - може би някой се упражнява в практическа психология... Но да заплашват, да обвиняват, кому е нужно, какъв разговор. И всичко това върви под шапката на името на г-н Доган.

Не, аз не съм търсила личен разговор с него, тъй като тук не става дума лично за мен. На тези години и с моя опит отдавна съм разбрала, че никога в тези неща не става дума лично за един човек. Очаквам обръщение към всички тези хора, в чиито души се набъркаха и ги накараха да си мислят, че трябва да правят избор между новия нормален живот и ценностите, в които са вярвали през целия си живот. Това за ХХI век е престъпление.

ВИЗИТКА:

  • Родена на 7 септември 1957 г. в София
  • Получила е образованието и следдипломните си квалификации в Санкт Петербург, САЩ и Германия
  • Работила е в Националната библиотека, в министерството на културата, а след това и на регионалното развитие и благоустройството, като в последното е била и зам.-министър при тройната коалиция
  • Депутат от 2009 до 2013 г.
  • Министър на околната среда и водите в кабинета "Орешарски"
  • От 2014 до 2024 г. е евродепутат от ДПС в групата "Обнови Европа", чиито вицепрезидент бе във втория си мандат