Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наш военен хеликоптер черпи вода от езерото в Старозагорски минерални бани, за да участва в гасенето на пожара край Стара Загора.
Наш военен хеликоптер черпи вода от езерото в Старозагорски минерални бани, за да участва в гасенето на пожара край Стара Загора.
  • 60 бедствия в страната до обяд във вторник
  • Премиерът Главчев ще се среща с кметовете, за да разбере от какво имат нужда
  • Кметът на Стара Загора, който цяла нощ гаси, иска повече средства и техника

“Почти на всеки час получаваме съобщения за нови пожари, последното е от Стрелча. До обяд вече са 60. На терен са около 500 служители на МВР. Добрата новина е, че пожарите са овладени, предстои да бъде овладян и този край Стара Загора.”

Това каза във вторник служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Той дойде на мястото на бедствието в местността 7-и километър до Стара Загора, където пожарът, лумнал в понеделник след обяд, се разпростря на фронт 12 км.

Изгоряла е една къща, но няма пострадали

хора и животни.

Той съобщи още, че България е задвижила механизма за Гражданска защита към Европейския съюз и е поискала помощ от партньорите в него. От Чехия е получено потвърждение, че ще бъдат изпратени 2 хеликоптера, сега се уточняват детайлите. От страна на Румъния също са изразили готовност да помогнат.

В гасенето край Стара Загора във вторник се включиха два наши военни хеликоптера, които черпеха вода от езерото в курорта Старозагорски минерални бани.

На терен от ранна утрин работиха 7 екипа на пожарната, горски работници, военнослужещи, служители на общината и около 200 доброволци. За всички бе осигурена храна и вода.

Сред дарителите на вода беше и Старозагорската митрополия, а владиката Киприан призова свещенослужителите от района да се молят за огнеборците.

По-късно край Стара Загора дойде и служебният премиер Димитър Главчев. Той каза, че е издал заповед за сформиране на междуведомствен щаб за още по-добра координация на борбата с пожарите в страната. В него участват представители на вътрешното и външното министерство, на отбраната и на земеделието.

В близките дни премиерът ще се срещне и с кметове и други представители на местната власт по проблема с пожарите, за да кажат те от какво още имат необходимост.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е на пожара от първия час, веднага каза, че България трябва

да се съобразява с промените на климата

напоследък. “Държавата ще трябва да преустройва всичките си планове. Ще се очакват пожари все повече и трябва да бъдем готови. Смятам, че всички партии в парламента трябва да се обединят и да гласуват пари за по-добра техника за пожарникарите. Те не заслужават да карат зилове, които са по на 30-40 години. Техниката се налага да се бута, за да запали”, каза Тодоров.

“Поздравления за всички, които работят на терен. Хората да бъдат спокойни, вземаме мерки навреме”, допълни Главчев.

Той съобщи още, че в понеделник е разговарял с премиера на Северна Македония заради пожара по границата между двете държави около Петрич и Струмица, след което противопожарните служби на двете страни са предприели общи действия.

Димитър Главчев потвърди, че младият доброволец от Свиленград, който пострада в понеделник при гасенето на пожар в Сакар, е в пловдивската клиника по изгаряния на болница “Свети Георги” със 75% изгаряния. “Държавата е готова при необходимост да съдейства за неговото лечение, на първо място за преместването му в столичната болница “Пирогов”, каза Главчев.

По-рано служебният вътрешен министър Калин Стоянов припомни, че младежът е отишъл сам да гаси. Той препоръча хората като него да бъдат на пожарите под ръководството на хора от пожарната безопасност.

200 доброволци се включиха в гасенето.
200 доброволци се включиха в гасенето.
Вътрешният министър Калин Стоянов, премиерът Димитър Главчев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров на мястото на пожара
Вътрешният министър Калин Стоянов, премиерът Димитър Главчев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров на мястото на пожара