Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ресторант

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Ресторант СНИМКА: “24 ЧАСА”

За първи път от ноември 2022 г. насам се прекъсва трендът на намаление на годишния индекс

Както всяка година, с настъпването на лятото цените на хотелските услуги и заведенията се вдигнаха. За разлика от миналия юни обаче, когато това подкрепи инфлацията, която и без това беше висока, сега се прекъсва 19-месечният тренд на намаление на годишното поскъпване.

Докато през май индексът беше паднал до 2,3%, през юни е вече 2,5% и такова повишение се случва за първи път от ноември 2022 г.

Хотелските цени са нараснали с 9,7% през юни в сравнение с година по-рано, а цените в ресторантите, баровете и дискотеките - с 6,8%. Това

се случва на фона на поевтинелите храни и напитки

- с изключение на виното и някои сезонни плодове всичко останало върви надолу.

Туристическите услуги обаче не са единствената причина да се прекъсне трендът на намаление на годишната инфлация. Според данните на НСИ, публикувани в понеделник, питейната вода е поскъпнала с 21,4% спрямо година по-рано, билетите за влак - с 15,6%, а ремонтът на автомобили - с 11,9%. Те също имат влияние върху общия индекс, тъй като участват със сравнително висок дял в инфлацията.

За сметка на това сред стоките и услугите, които поевтиняват за последната година, повечето имат относително малка тежест при изчисляването. (Виж инфографиката.

Повишаването на годишната инфлация беше донякъде прогнозирано в тримесечните доклади на Уникредит Булбанк и на БНБ.

Икономистите на Уникредит Булбанк например

предвидиха наскоро 2,9% средна годишна инфлация през 2024 г.,

провокирана от по-ниските цени на храните и енергията, но коментираха, че продължаващото повишение на средните заплати, което ще затихне през 2025 г., ще подтиква базисното поскъпване да остане на сравнително високи равнища.

В последния си икономически преглед от БНБ посочиха, че очакват инфлацията да продължи да се забавя през второто и третото тримесечие на 2024 г., но силното потребителско търсене и нарастването на заплатите

ще продължат да оказват натиск върху цените

Все пак има известно успокоение в това, че месечната инфлация през юни е отрицателна - цените са намалели с 0,2% спрямо май, също както и спрямо април. Основно това идва от поевтиняването на енергията, транспорта и храните.

Хармонизираният индекс на инфлацията, който се използва за следене на Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, показва, че годишната в България за юни е 2,8%. Независимо от лекото ѝ повишение обаче разликата между нас и трите държави в еврозоната с най-ниска инфлация

всъщност се стопява, а не нараства

През май критерият за ценова стабилност у нас надскачаше с 2 процентни пункта референтния, докато през юни разликата е около 1,63 пункта.