Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Николов-Паскал
Николай Николов-Паскал

Николай Николов знаел, че го издирват, но не посочил адрес зад граница, на който да го призоват

Издирваният Николай Николов-Паскал е в чужбина, лекува се и знае за разследването срещу него у нас. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, с което по искане на прокуратурата е одобрено издаването на Европейска заповед за арест. Това се случва 4 месеца след операцията на Комисията за противодействие на корупцията и държавното обвинение по т.нар. афера в агенция “Митници”. В началото на април бяха арестувани бившата шефка на институцията Петя Банкова, бизнесменът от Хасково Стефан Димитров и баща му Марин. Обвинен и освободен с гаранция беше бившият главният секретар на МВР Живко Коцев, а основната фигура в схемата Николай Николов-Паскал беше обявен за издирване. Според обвиненията всички са участници в организирана престъпна група за контрабанда на цигари през границата и за длъжностни престъпления.

Докато останалите са в ареста или на разположение на разследващите, Паскал така и не беше открит, нито се предаде доброволно. След като не е намерен на нито един адрес у нас, прокуратурата е поискала от съда да одобри издаването на Европейска заповед, каквато е процедурата от няколко месеца.

Срещу Паскал има достатъчно доказателства за участието му в престъпленията, за които е обвинен. Освен това бил отлично информиран за разследването, което се води у нас, защото адвокатите му го уведомили. Въпреки това обаче Николов не се прибрал, а обяснил, че се лекува в чужбина. Но не представил доказателства за това, нито на какъв адрес се намира.

За него се знае, че живее повечето от времето в Гърция. От 30 г. е свързван с контрабанда на нелегални цигари, но никога за това време не е арестуван и обвиняван за това престъпление. След арестите в началото на април прокуратурата представи доказателства, че Паскал е пътувал със Стефан Димитров през границата на България с Румъния, а малко по-късно полицията там заловила тир с цигари.

Освен това още в началото обявиха, че в село до Пазарджик е намерен камион със същата стока, който е влязъл от Сърбия. Мостри от цигарите пък са открити в имот на Паскал в Хасково. Освен това имал общи снимки с арестувания Стефан Димитров. По мерките за неотклонение досега бащата на Стефан - Марин Димитров, е категоричен, че не познава Николай Николов-Паскал, нито шефката на митниците Петя Банкова. Тя също отрича да е контактувала със сочения за контрабандист.

Според прокуратурата Петя Банкова и Живко Коцев са използвали високите си постове, за да разчистват неудобни служители в митниците и МВР, както и да изнасят информация към Паскал чрез Стефан Димитров. Разследването продължава, а преди месец стана ясно, че ще бъдат обвинени още трима души, сред които и висш служител от Гранична полиция.

Засега в ареста са само Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин.