Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Голяма част от балонесите прекарват с часове на централната алея в Слънчев бряг, но най-големият урожай е след полунощ.
Голяма част от балонесите прекарват с часове на централната алея в Слънчев бряг, но най-големият урожай е след полунощ.

  • И българите загряват пред фолкклубове и дискотеки
  • На централната алея е пълно с балонеси, които печелят по 2000 лв. на седмица
  • С диазотен оксид в морето е най- новата мода

23 ч, Слънчев бряг, четвъртък вечер. По главната алея на курорта нощният живот тепърва набира скорост за малките часове, когато всичко живо излиза да купонясва на прохлада след адските жеги през деня. Изкушенията са на всяка крачка - дискотеки, фолкклубове и кръчми, около които кръжат млади момчета и момичета с балони в ръка. Набиват се на очи по цветните сфери с райски газ. Задължително са с чантичка през кръста и малка помпа за надуване. На години са между 16 и 18. От тях всеки може да си купи райски газ срещу 7 лв. Удоволствието да вдигнеш адреналина за 1-2 минути е поскъпнало от началото на юни с 2 лв., гонейки цени за пиков сезон, установи репортерска проверка.

“Англичаните са най-добрите ни клиенти”, казва млада балонеса, застанала на метри от моста до плажа, където заведенията пращят по шевовете от екзалтирани туристи. В рамките на 5 минути, докато говорим, тя продава 3 балона с райски газ на млади чужденци, открили купона на макс. Въпреки това обаче балонесата се оплаква.

“Други години по алеята не можеш да се разминеш, толкова много хора има. Сега е слабо”, отсича красавицата. Но признава, че в добри дни прави по 2000 лв. на седмица.

Колкото и където и да се отчита обаче, сметките показват, че

на месец прави много над средната заплата за страната, дори и за София

Не вярва, че върши нещо нередно, но не си казва името.

Балонесите по морските курорти през последните години са научили всички правни норми около продажбата на райския газ и не смятат, че вършат престъпление. Знаят медицинските доводи, че не води до пристрастяване и се използва както в медицината, така и в хранително-вкусовата промишленост. Наясно са обаче, че продажбата му е забранена със закон в заведения и отбягват да влизат по кръчми и клубове. Самите собственици ги гонят, за да не платят солените глоби, които варират от 500 до 12 хил. лв., за продажбата на диазотен оксид. Но нямат нищо против употребата му, за да привличат все повече и повече развеселени клиенти, които им правят оборот.

“Какво лошо има да си доставиш безобидно удоволствие за една минута”, невинно пита друга балонеса пред входа на заведение на Слънчака, където всяка вечер гостуват най-популярните фолкзвезди в България. И тази не е изключение - вие ес огромна опашка от чакащи да влязат. Редят се предимно българи на възраст до 25-30 г., част от които преди това са вдишали от райския газ, за да загреят за купона вътре.

Наред с англичаните българите са най-добрите клиенти на продавачите на балони. Някои казват, че тази година сезонът бил по-слаб и си го обясняват с това, че има много чужденци на ол инклузив почивка в Слънчев бряг.

“Видим ли, че е с гривна на ръката, не си правим труда да го заговаряме, защото явно е решил да не харчи много извън хотела”, обяснява младеж на около 17 г., препасан със солидно количество балони на крайбрежната алея в курорта. Няколко пъти повтаря, че се ядосва на датчаните, които не купували райски газ. Защо се е фокусирал върху тях, не става ясно, но явно очакванията му към скандинавците са били по-големи. Настоятелно иска да не бъде сниман, въпреки че и той не смята, че върши нещо нередно.

Като цяло балонесите не се оплакват от заработеното и казват, че печалбата варира според сезона, времето и дните, когато се сменят групите в курорта. Категорични са обаче, че най-добри пари от райски газ се правят след полунощ. Тогава младите излизат на разходка и разпускат до зори, набавяйки си всякакви стимули за настроение. Разказват, че са имали

подпийнали клиенти, които купуват на едро - по 50, дори 100 балона наведнъж

Екип на “24 часа” също се сдоби съвсем свободно и лесно с весел балон срещу 7 лв. на главната алея в курорта. И то само броени дни след мащабната акция на полицията по Южното Черноморие. На 8 юли на различни места служители на Икономическа и Криминална полиция от Областната дирекция на МВР - Бургас, иззеха 18 000 флакона с диазотен оксид. Били са установени общо 15 души, предимно млади момичета, продаващи балони. Съставени са им предупредителни протоколи за спазване на изискванията - райски газ да не се продава за ползване в затворени пространства и на непълнолетни лица, казва говорителят на полицията Цветелина Рандева.

След проверките събраните материали са изпратени на прокуратурата, уведомени са БАБХ и РЗИ, допълва Рандева.

Оказва се обаче, че

здравните власти са безпомощни да премахнат веселите балони от улиците

“Просто законът трябва да се промени и да ги инкриминира като наркотик. Защо ние трябва да имаме експертиза за тях - само за това, че диазотният оксид се използва в медицината ли?! То и определени наркотични вещества се прилагат за медицински цели. По тази логика и лепилото, което дишат някои, трябва да се препраща по компетентност към МОН, защото се продава по книжарниците”, коментира пред “24 часа” шефът на РЗИ - Бургас, д-р Георги Паздеров.

В същото време медици скочиха, че ако райският газ бъде включен в списъка на забранените наркотични вещества, това ще създаде огромни проблеми в работата им, тъй като диазотният оксид се използва като анестезия.

От полицията пък припомнят, че в масовата употреба на т.нар. смеещ се газ често се пропускат дълготрайните последици, нанасяни върху човешкото тяло и психиката - замайване, звукови и визуални

халюцинации, намалена чувствителност към болка, дезориентация

и объркване, мускулни спазми, изтръпване и отпускане на мускулите, влошена координация и липса на баланс, параноя. Заканват проверките сред продавачите на райски газ по морето да продължат през целия летен сезон. А за да са по-ефективни, ще се разчита на елемента на изненадата и предварително придобита информация, коментират от ОД МВР - Бургас.

Вътрешният министър Калин Стоянов също обяви, че докато райският газ не бъде определен като наркотично вещество, полицията може единствено да извършва проверки. Той припомни, че Националният съвет по наркотичните вещества вече има такова предложение, експертният съвет обаче не класифицирал диазотния оксид като наркотично вещество. “За съжаление, това е сериозна тема, която ще търпи сериозно развитие. Никой не може да каже какво се случва, ако има употреба на този газ с алкохол и други наркотични вещества”, коментира още министър Стоянов.

Проблем бил и фактът, че тестовете за употреба на наркотични вещества не отчитат диазотния оксид, което означава, че е невъзможно да се докаже употребата му и в лабораторни условия. “Няма метод с достатъчна достоверност, който да изследва биологични проби за употреба на райски газ”, посочи Стоянов. Затова проверките на МВР са насочени към съхранението на веществото, обясни министърът. А докато текат проверки по курортите и върви полемика по темата в парламента, в социалните мрежи се появиха скандални снимки на деца, дишащи балони с райски газ вътре в морето, докато се къпят. Както и на млади майки с колички с бебета, седнали в градинките с весели балони.

Подобни гледки може да се види на всяка крачка в Слънчев бряг.
Подобни гледки може да се види на всяка крачка в Слънчев бряг.