Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виталий Кличко Кадър: bTV
Виталий Кличко Кадър: bTV

„Моето послание към българските политици е: можете ли да си представите, че някой друг да унищожава жилищни сгради в София или друг български град. Някои български политици се държат като полубременни. От една страна са срещу войната, от друга искат да имат добри отношения с Русия. Днес светът е черно-бял. Или си на страната на Украйна или на страната на руския агресор", това каза кметът на Киев Виталий Кличко в интервю пред bTV. 

Той описа атаката срещу детската болница в Киев като "най-трагичната от две години и половина насам". 

"Руснаците се опитаха да го изкарат, че не било вярно, било лъжа. Че не изстрелвали ракети срещу болници. Въпросът е кой взриви болницата. Нима украинци? Да си избием децата? Руснаците винаги се опитват да си намерят оправдания. Или някакви глупави обяснения", каза той. 

"Опитвахме се да спасяваме хора. Защото сред развалините имаше много затрупани. Опитвахме се да ги спасим колкото е възможно по-скоро. От целия град се стекоха хора да помагат на детската болница. Много хора доброволно разчистваха, други носеха вода. За нас това е нещо обичайно, защото имаме повече от 800 разрушени сгради от началото на войната само в Киев. Но всички бяхме в шок. Нападната беше детска болница. Такова нещо никога не сме очаквали. Целият свят за пореден път видя истинското лице на руската агресия", разказа още кметът на Киев. 

По думите му руският президент Владимир Путин се опитва да депресира хората. 

"Путин има нужда от собственост. Ние, украинците, не му трябваме. Всеки трябва да разбере причината за тази безразсъдна война. Путин иска да възстанови Съветската империя. А Украйна е много важно парче от мозайката в тази империя. Ние искаме да сме част от европейското семейство. Искаме да изградим демократична държава. Путин никога не прие това. Казваше: "Вие сте украинци и никога не сте били независими. Вие, украинците, винаги сте били част от Руската империя. И заради това започваме тази война", обясни Кличко.