Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Румен Овчаров: Страх ги е - ако тя реши да се кандидатира пак, не могат да я спрат, защото авторитетът ѝ е несравним с техния

Корнелия Нинова вече и официално не е лидер на БСП. Партията ще се представлява от зам.-председателя Атанас Зафиров, който бе избран от Националния съвет за изпълняващ функциите на председател до провеждането на нов избор на лидер наесен.

Промените в ръководството са вписани в регистъра на политическите партии с решение на Софийския градски съд. То бе обявено в сряда и може да се обжалва в 7-дневен срок.

Нинова подаде оставка след изборния крах, оставил БСП на пето място в парламента и само на 3% от прага за влизане в парламента. На заседание на Националния съвет след това обаче оставката ѝ не бе потвърдена или гласувана, тъй като това може да стане само на конгрес. Пленумът избра временно изпълняващ длъжността, който да организира провеждането на пълен цикъл отчети и избори и нов пряк вот за председател наесен. По устав в стола на оттеглилата се лидерка временно може да седне само зам.-председател, пленумът избра Атанас Зафиров.

Атанас Зафиров е временен председател на БСП до провеждането на избор на лидер, а Борислав Гуцанов (вляво) оглави групата в НС.
Атанас Зафиров е временен председател на БСП до провеждането на избор на лидер, а Борислав Гуцанов (вляво) оглави групата в НС.

С решението си от сряда съдът отхвърля искането да впише Зафиров като нов председател до провеждането на избор, защото той е такъв именно временно. Но и така ще е този, който представлява БСП и ще подписва листите с кандидат-депутати и всички документи за участието на партията на предстоящите избори наесен.

А ако президентът ги насрочи за 6 октомври, както сочат сметките, това може да отложи вътрешният пряк избор на нов председател, коментират социалисти. Стартът на пълния цикъл отчети и избори в партията бе даден след пленума на 15 юни, а той е тримесечен - трябва да приключи до средата на септември, а след това да започне организацията на преките избори в БСП за лидер. Което означава те да се проведат в края на септември или началото на октомври - непосредствено преди или по време на предсрочните избори.

Вътрешна битка за поста ще разклати допълнително партията, която и без това е на критичния си минимум, категорични са червени. Още повече че от хората на Корнелия Нинова идват знаци, че може да се бори отново за лидер. Те не приемат решението на Общопартийната контролна комисия, че няма право на трети мандат, защото вече е изкарала два. Тезата им е, че Нинова има само един мандат като пряко избрана от цялата партия, а преди това е била председател на Националния съвет. Освен това не броят втория мандат за пълен, тъй като тя подаде оставка няколко месеца преди края му.

“Много ги е страх новите лидери на БСП, че Нинова, ако реши да се кандидатира за трети мандат, не могат да я спрат, защото нейният авторитет в структурите на партията е несравним с техния. Затова се опитват да я елиминират, но го правят по неправилен начин, защото така я връщат и като доверие сред хората, и като авторитет”, коментира Румен Овчаров. Той напомни пред БНР, че неведнъж е критикувал лидерката и я е призовавал да подаде оставка още преди 3 г., като подготви свой наследник в партията. Но тогава всички, които сега спретнаха преврата, кротко се натискаха около Корнелия, опитвайки се по всякакъв начин да я обслужат, каза Овчаров.