Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петър и Андрей Слабакови влизат като депутати от различни политически сили.
Петър и Андрей Слабакови влизат като депутати от различни политически сили.
  • Андрей и Петър Слабакови са изключение от правилото - избирани в Европарламента и българското Народно събрание
  • Партиите привличат ярки фигури, за да им носят гласове, но те рядко се задържат в политиката

След 1989 г. периодично наблюдаваме как децата на известни политици се опитват да влязат в парламента, но досега не са получили “наследническа квота”.

Това е най-разпространено в БСП - там са дъщерите на Георги Пирински, Румен Овчаров, Антон Кутев и Нора Ананиева. Всички те градят само партийна кариера засега.

Изключение от това правило е “баща и син депутати”, при това при това хора от шоубизнеса и културата. Режисьорът и участник във форматите “ВИП Брадър” и “Аз обичам България” Андрей Слабаков изкара вече един мандат като евродепутат в Брюксел, а баща му беше народен представител у нас. При това два пъти – в VII Велико народно събрание (от СДС) и в 37-oто Обикновено (като коалиционен партньор на БСП).

Синът му заради огромното количество преференции преди 5г. успя да промени подредбата на националистическата ВМРО, от която се кандидатира. В случая

личната му фенска маса развали плановете на партийната централа.

За нейното ръководство Андрей Слабаков беше просто уловка за избирателите, но те изненадаха всички с избора си. Изпратиха режисьора вместо партийните фигури Юлиан Ангелов и Александър Сиди.

Като евродепутат Слабаков стана известен с идеята си да вкара в Европарламента закон за забрана на малограмотните и неграмотните да гласуват. Това обаче не му донесе втори мандат.

Самият Андрей Слабаков влезе в Европарламента като човек от гражданската квота на ВМРО. Като винаги е подчертавал, че не е политик, а гражданин с позиции.

По същия начин започна кариерата си и баща му. Петър Слабаков бе част от неформалните сдружения, учредител на Комитета за защита на Русе и на Клуба за гласност и демокрация, първи председател на Политическия клуб “Екогласност”. На акцията на дисидентите в градинката пред “Кристал” през ноември 1989 г. той е единственият бит от полицията. Това предопредели амплоато му на депутат от Съюза на демократичните сили в VII Велико народно събрание.

Но след това политиката промени възгледите му и

артистът премина в другия лагер

като коалиционен партньор на БСП. Но Петър Слабаков е далеч от представите ни за шоумен. Той беше класически актьор. А хората на културата като него също често бяха изкушавани от политиката.

Едни от най-успешните министри бяха обичани актьори и художници - Стефан Данаилов, Вежди Рашидов, Владимир Пенев. А в началото на демокрацията депутати станаха Тодор Колев и Кирил Маричков. Всъщност идеята да се привличат известни и

авторитетни фигури от най-различни сфери

винаги се е харесвала на партиите с цел да получат част от гласовете на техните привърженици. Но рядко този тип хора превръщат политиката в свое основно занимание.

Стефан Данаилов до последно играшеше в театъра, но не изоставяше и партийните си ангажименти.
Стефан Данаилов до последно играшеше в театъра, но не изоставяше и партийните си ангажименти.

Кирил Маричков вече 60 години е на сцената и след VII Велико народно събрание се отказа от тази дейност. Ламбо до края на дните си игра в Народния театър, като съвместяваше актьорството с партийните си ангажименти, а Вежди Рашидов продължи да вае образи, след като се отказа от депутатското си място.

Вежди Рашидов се отказа от политиката, за да продължи да вае скулптури.
Вежди Рашидов се отказа от политиката, за да продължи да вае скулптури.