Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Николай Литов
Румен Радев СНИМКА: Николай Литов

Заплатата му е над 10 пъти по-голяма от средния  доход у нас 

Нашият държавен глава е най-високоплатеният в Европа спрямо средните доходи в страната. Заплатата на българския президент Румен Радев е еквивалентна на 124 658 евро на година преди удръжките, включително 1,6% надбавка въз основа на години опит. Това е над 10 пъти повече от средното годишно възнаграждение у нас от 12 342 евро. Освен това брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението у нас е 11-ият най-нисък в Европа, оценен на 16 087 щатски долара за 2023 г. Тоест Радев печели 8,44 пъти повече от тази сума.

Това показва проучване от тази година на Slot. Day, които анализират средните брутни заплати, БВП на глава от населението и

доходите

на президентите

в 31 страни в Европа. Според организацията България, Словакия и Ирландия плащат най-много на своите държавни глави в сравнение със средните доходи в държавите, които са ги избрали.

Изследователите са използвали последните налични данни от националните статистически служби и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Информацията за БВП е получена от доклада "Световните икономически перспективи" на Международния валутен фонд (МВФ), публикуван през октомври 2023 г. В същото време

оценките за приходите

на държавния глава

се основават на анализи на независими медии, национално законодателство, уебсайтове на правителството и президентството, отчети за приходите и официална правителствена информация.

Макар и значително по-богата от България, Словакия дава на президента си 7,78 средни заплати. Това прави държавния глава на Словакия втория най-богат в Европа с приблизителен брутен доход от 187 587 евро на година. Нещо повече, там БВП на глава от населението е 24 471 щатски долара, тоест той е с над 10 000 щатски долара под средното за Европа. С други думи, президентът печели 8,35 пъти повече от размера на БВП на Словакия на глава от населението.

Третият по доход е този на Ирландия. Служителите на пълен работен ден там са спечелили приблизително 47 967 евро през 2023 г., докато президентът е получил 6,91 пъти повече от тях или общо 331 470 евро. Важно е обаче да се отбележи, че Ирландия е една от най-богатите икономики в Европа. С БВП на глава от населението от 112 248 щатски долара - най-високият от всички оценени европейски страни, нейният президент официално печели 3,22 пъти повече от тази сума. Следователно в сравнение с БВП на глава от населението заплатата на президента на Ирландия всъщност е

в първите десет най-ниски

спрямо общото богатство

на страната.

Кипър и Швейцария имат следващите най-богати държавни глави в Европа спрямо средните заплати. Най-високата регистрирана президентска заплата сред 31 държави е в Швейцария, където Виола Амхерд печели 545 183 евро годишно – или 6,39 пъти повече от средното за страната. Тя има и най-високото почасово заплащане за държавен глава в Европа, независимо от богатството на страната, оценено на 285,46 евро преди данъци.

В тази класация Наташа Пирц Мусар, ръководител на Република Словения, е най-"бедният" президент на Стария континент. Тя печели почти колкото всеки средностатистически служител в „Балканската Швейцария". Държавният глава има приблизителен брутен годишен доход от 44 701 евро, само с 3% по-висок от сегашната средна заплата в страната, която е 43 342 евро. Или един час от времето на президента струва на данъкоплатците 23,41 евро преди удръжки – по този начин е сред 10-те най-ниски почасови възнаграждения за висши управленци в Европа.

Самата Словения е страна със средно богатство, чийто БВП на глава от населението от 32 350 щатски долара е малко под средното за Европа от 34 710 щатски долара за 2023 г., сочат оценки на МВФ. По този показател възнаграждението на словенския президент е 1,5 пъти по-високо от БВП на глава от населението на страната.

В дъното

на тази класация

по отношение на средните заплати са държавните глави на Украйна и Сърбия, които са вторият и третият сред най-нископлатените на континента.

Въз основа на официална правителствена комуникация брутната годишна заплата на Володимир Зеленски през 2023 г. е била само 8 134 евро, което е 1,63 повече от стойността на средния доход в страната.

Въпреки тежестта на войната, която е принуден да води, той струва на украинските данъкоплатци само 4,26 евро на час преди удръжки, за да изпълнява всичките си задължения. Настоящият БВП на глава от населението на Украйна също е най-ниският в Европа, като е оценен на 5245 евро за 2023 г.,  а президентът печели само 70% над него. За сравнение, в цяла Европа държавните глави

получават средно 4,1 пъти

повече от средния доход

и струват на данъкоплатците 49,62 евро на час.

Веднага след Зеленски в класацията на най-нископлатените е президентът на Сърбия. С почасово възнаграждение от едва 10,77 евро преди данъци, Александър Вучич е взел 20 564 евро на година.

Това е само 1,68 пъти повече от средната заплата в Сърбия, оценена на 12 258 евро. От друга страна, БВП на глава от населението на Сърбия е осмият най-нисък в Европа (10 538 евро), а

заплатата на Вучич е

почти двойно по-голяма

от тази сума.

Президентите на Литва и Черна гора получават под две средни заплати в страните си, докато възнаграждението на тези в Хърватия и Молдова е малко над това ниво. Финландия, Латвия и Босна и Херцеговина допълват топ 10 на най-"бедните" президенти в Европа.

Но тук има една любопитна подробност: Финландия е единствената страна в класацията на Slot.Day, чийто БВП на глава от населението (50 827 евро) е доста над средното за Европа (32 367 евро).

"Докато ролята на държавния глава като цяло е много ограничена по отношение на властта, заплатите на някои президенти изглеждат

непропорционални

на тяхната реална

натовареност,

както и на това колко богата или бедна е страната и колко печелят средностатистическите граждани в нея – коментира Майкъл Слот, главен автор и журналист в Slot.Day. - Разбираме, че заплатите на високопоставени служители са обект на разгорещен политически дебат, особено за не толкова богатите нации. Все пак силно

насърчаваме

повече

прозрачност

като знак за добро управление. Затова, ако заплатата на вашия президент е 4 пъти по-висока от вашата, време е да зададете някои въпроси. В случай че е по-ниска, то той вероятно заслужава повишение, за да се изравни с европейските си колеги."

Тук е мястото да уточним, че най-високото съотношение на президентската заплата към средната за България се получава, защото законовият механизъм я обвързва с възнаграждението на депутатите в парламента. Народните избраници

с отделен закон

гласуват колко

да получават,

а тези автоматично действащи коефициенти, естествено, приети без допитване до българския народ, регламентират заплатата и на държавния глава у нас.

Това между другото важи и за други висши длъжности в държавата.

Но така или иначе парадоксът, че най-бедната страна в Европейският съюз плаща най-голяма заплата на своя президент, си остава неоспорим факт.