Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проверки за алкохол и дрога се правят постоянно, а при проби над 1,2 промила алкохол в кръвта или наличие на наркотици, колите се отнемат.
Проверки за алкохол и дрога се правят постоянно, а при проби над 1,2 промила алкохол в кръвта или наличие на наркотици, колите се отнемат.

415 са иззетите автомобили само в София, в страната са 3622

И допълнителните паркинги за съхранение на иззети от пияни и дрогирани шофьори коли в София се напълниха. Те са 415 в столицата, а за страната са 3622 към 20 юни, показа проверка на “24 часа”. Други 561 автомобила вече са отнети в полза на държавата.

След като от началото на август м.г. се въведе конфискация за колите на дрогирани и пияни, МВР отдели няколко паркинга. На тях съхранява иззетите като веществени доказателства коли до приключване на делата. Още в началото на февруари обаче се напълниха паркингите в Долни Богров, Казичене и в Зоналното жандармерийско управление.

И преди това там паркингите бяха пълни с катастрофирали коли, на които са назначени експертизи. Затова МВР отпусна още един терен - в Авторемонтната база на МВР. Там обаче също има други автомобили.

Заради запълнения капацитет част от колите се съхраняват и пред районните управления в София. Пред 7-о РУ например стоеше мощното “Ламборгини Урус”, което бе карано от шефа на голяма автокъща Тони Златков. Той бе заловен с 1,41 промила алкохол в кръвта. Тъй като колата е собственост на автокъщата му, тя престоя пред районното само за огледи, по които после ще се прави оценителна експертиза. По закон Златков ще плати левовата равностойност на луксозния автомобил. В автокъщата си той продава ламборгинито за 648 000 лв.

Проблемът с местата за съхранение на коли в София се очаква да бъде решен скоро. Причината е, че Столичният общински съвет гласува да предостави на СДВР общински терен от 16 дка. Сега на него има незаконно сметище. След като бъде изчистено, полицията ще може да го ползва безвъзмездно за следващите 10 г.

Освен това МВР предостави на СДВР още един терен в Долни Богров, но се провеждат процедури за премахване на ненужни сгради, за да бъдат изградени още места за паркиране.

Извън София проблеми с паркингите за иззетите коли засега няма. От всички 3622 коли на пияни и дрогирани, които МВР съхранява, 2768 са собственост на шофьорите. Останалите 854 автомобила са или на други хора, или фирмени.

С присъди пък вече са отнети 633 коли. Те обаче не се съхраняват на паркингите на МВР. Вместо това отиват на търгове на НАП за публична продан и за това къде да бъдат паркирани, отговаря приходната агенция.

Прецедентсе получи с колата на осъдения, че кара пиян с 2,52 промила алкохол в кръвта Ивайло Цветков-Нойзи. Съдия Мирослав Петров от Софийския районен съд отказа да я отнеме с мотива, че текстът е противоконституционен. Разпоредбата от Наказателния кодекс беше оспорена пред Конституционния съд от Наказателната колегия на Върховния касационен съд, както и от съдията от районния съд в Свиленград Добринка Кирева. КС допусна за разглеждане искането на ВКС, а по допустимостта на това на Кирева още не се е произнесъл.