Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петьо Петров-Пепи Еврото
Петьо Петров-Пепи Еврото

Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу бившия следовател Петьо Петров-Пепи Еврото, съобщават от държавното обвинение. Той е обявен за издирване. Ако не се появи ще бъде съден задочно за документна измама в особено големи размери. По обвиненията може да получи между 10 и 20 г. затвор.  Става дума за сагата със златото на фамилията Златанови, което беше иззето по дело срещу един от тях, но изчезна. Част от ценностите на фамилията Пепи Еврото е присвоил с измама и фалшиви документи. 

Между октомври 2019 и март 2020 г. Еврото присвоил 147 златни монети, кюлче от благородния метал, както и 550 хил. евро от Явор Златанов и роднините му. За да легализира придобивката си той ползвал 8 фалшиви фактури от немско дружество, както и договор за отговорно пазене с дата 19 октомври 2018 г. Според фалшивия документ Явор Златанов е получил от Димитър Ламбовски 650 хил. евро. 

Още през 2021 г. във филма "Осемте джуджета" бившият депутат от НДСВ разказа как под заплаха се е срещнал в ресторанта с Пепи Еврото и двама мъже от ъндърграунда. Подписал договора, според който фиктивно е дал 650 000 евро на Явор Златанов да му ги пази. На Ламбовски било обяснено, че всичко това ставало със знанието и на ръководителя на специализираната прокуратура, и на главния прокурор Иван Гешев. Ламбовски разказва пред Антикорупционния фонд тогава, че никога не е срещал Явор Златанов и не му е давал никакви пари за пазене, но е избран за участие в тази схема, защото имал декларирани през годините легални доходи на значителна стойност, върху които е платил всички дължими данъци.

Всъщност златото и парите са били предадени на Любена Петрова, тогава още съпруга на Пепи Еврото. 

Срещу него има и други разследвания, уточняват от прокуратурата.