Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова разговаряха в понеделник с ДПС.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова разговаряха в понеделник с ДПС. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
  • Идеята е да се подпише подробно коалиционно споразумение
  • ПП-ДБ отказа да разговаря, Сачева подаде ръка към БСП, левите обаче ще обсъждат само политики в парламента, не и мнозинство за кабинет
  • Антикорупционната комисия, облекчаване на чуждите инвеститори, капиталовата програма на общините сред първите задачи. А фокусът е благоденствието на хората - доходи, здравеопазване, образование и всички публични разходи, потвърди дамският преговорен екип на Борисов

Правителство на споделената отговорност с 4-годишен мандат. Подпечатано със споразумение, в което са разписани конкретни политики.

Това е офертата на ГЕРБ към останалите парламентарни сили в търсене на мнозинство за редовен кабинет.

Като част от това мнозинство след първата среща между преговорните екипи се очерта ДПС, днес се очаква ръка да си подадат и с ИТН.

Останалите формации отказват да споделят отговорност с партията на Бойко Борисов.

Формулировката “правителство на споделената отговорност” беше лансирана и от Мария Габриел още когато тя водеше преговорите за кабинет, след които ГЕРБ и ПП-ДБ се сглобиха с обещание за ротация на 9 месеца. Сега отново е в действие, но ПП-ДБ дори отказаха да се появят на срещата.

Борисов обясни миналия четвъртък, че той лично няма да участва, защото емоциите от изборите между лидерите още са силни, и излъчи познатия дамски екип от разговорите по несъстоялата се ротация - Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви преговорите за съставяне на правителство, но не участва в тях.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви преговорите за съставяне на правителство, но не участва в тях.

От страна на ДПС в Народното събрание в понеделник дойде по-голяма група - Йордан Цонев, Искра Михайлова (която неочаквано освободи мястото си в Европейския парламент и така депутат в Брюксел от движението стана Елена Йончева), Станислав Анастасов, Байрам Байрам, Ертен Анисова, Елван Гюркаш.

Разговорът между първата и втората парламентарна сила започна с близо 2 часа закъснение, защото цяла сутрин представителите на 7-те партии в 50-ото НС спориха на техническа среща кой до кого да седне в пленарната зала от сряда и как да си поделят кабинетите.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на парламентарните групи. На няколко избора хората казват едно и също - че трябва да има политика на съгласие, обяви Деница Сачева след разговора с ДПС.

Целта ни е да има правителство,

да се успокои държавата и да се излезе от тази спирала

на избори, каза тя и настоя, че повече не може да се бяга от отговорност.

Над половин милиард лева са стрували изборите през последните години

Цинично е да даваме пари за още, изборът на гражданите е категоричен и проевропейски, допълни Сачева.

Резултатите са ясен знак и сигнал, че проевропейският ни избор се препотвърждава, включително от избирателите на БСП, продължи Сачева и така реално подаде ръка и към социалистите. Те обаче междувременно обявиха, че преговори за кабинет няма да водят, а само за политиките в новия парламент.

Хората очакват от политиците резултати, работа по техния дневен ред, затова те нямат право да им губят времето и да пилеят още доверието в институциите, заяви Деница Сачева.

ГЕРБ и ДПС откриха сходство в програмите си по отношение на основните приоритети пред страната ни - Шенген, еврозоната, икономически растеж. С акцент по теми като доходи, пазар на труда и връзката му с образованието, изтъкна още Сачева, с което очерта фокуса върху ресор “благополучие”, за какъвто неофициално вече са говорили в партията победител.

Основен акцент са публичните финанси и икономиката, а членството в еврозоната е основен приоритет, обобщи и колежката ѝ Теменужка Петкова.

ДПС е допълнило приоритетите с нуждата от облекчения за чуждите инвеститори, за да бъдат привлечени още, затова ще се правят законодателни промени.

А първата работа на двете формации в 50-ото НС ще е антикорупционната реформа, обясни Рая Назарян. Договорено е веднага след конституирането на парламента да бъдат обсъдени и приети правилата за членове на Антикорупционната комисия. Ще се пр иеме и новият Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, ГЕРБ са готови с проекта.

Антикорупционното законодателство бе част от пакета, нужен за следващите траншове по плана за възстановяване, но в 49-ия парламент заради споровете в мнозинството до финализиране на реалното разделяне на КПКОНПИ и избор на новата комисия “Антикорупция” така и не се стигна.

За Закона за съдебната власт обаче

ще се изчака решението на КС по промените в конституцията

Приемането на нов устройствен закон е задължително именно заради промените в конституцията, а предишното правосъдно министерство изготви проект, но внасянето му се отложи след множество критики от самата съдебна система.

Междувременно се обсъжда как да се осигури по-бърз и справедлив съдебен процес, както очакват гражданите. Ще се изготви

изцяло нов Наказателен кодекс,

обяви още юристката Рая Назарян.

За да бъдат изпълнени всички мерки, разговорите се водят за бъдещо 4-годишно управление, подчертаха трите дами от ГЕРБ. Представителите на ДПС не говориха след края на преговорите.

Другите две поканени за понеделник формации - ПП-ДБ и “Възраждане”, отказаха писмено.

Няма да участваме в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите, и ще бъдем силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България, обявиха от “Промяната” и ДБ.

Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната, се казва още в писмото, което пратиха от коалицията в отговор на поканата на ГЕРБ за разговори.

В него се обяснява още, че

ПП-ДБ ще има конструктивно поведение в парламента

и ще подкрепя националните приоритети и стратегическите цели на България, които са заложени в тяхната програма.

От партията на Костадин Костадинов пък разпространиха позиция, с която обясняват, че единственото правителство, което ще подкрепят, е с мандат на “Възраждане”. Ако получат такъв, ще поканят на разговори по своите 5 приоритета всички без ДПС.

За вторник са насрочени срещите на ГЕРБ с БСП, ИТН и “Величие”.

БСП най-вероятно няма да отиде на разговор с ГЕРБ, даде да се разбере шефът на групата Борислав Гуцанов в понеделник. Той напомни, че в събота Националният съвет на социалистите гласува, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и ДПС. “Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно - да не се участва в правителство на ГЕРБ”, категоричен бе Гуцанов.

“Величие” със сигурност няма да отидат. Преди дни лидерът Николай Марков обяви, че с “контактьорки” няма да разговаря, а само ако го покани Бойко Борисов, който не даде никакъв знак да има подобни намерения.