Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младите социалисти разлепиха “Пътеводител на социалистическата идея”.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Младите социалисти разлепиха “Пътеводител на социалистическата идея”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

  • 5 грешки в 5 дни, които решиха съдбата на Корнелия сега, но дали наистина е краят на ерата "Нинова", ясно наесен
  • Дотогава с новия водач Атанас Зафиров "Позитано" ще лепи парчетата, протегна ръка не само към прогонените, но и към Радев

Видовден за БСП, революция, преврат или пък връщане на колективното начало... Какво се случи на "Позитано" 20 в събота?

След 8 години Корнелия Нинова вече не е начело на столетницата. А временно (до провеждането на пряк избор и конгрес през ноември) партията поема Атанас Зафиров, реши Националният съвет на социалистите.

Срокът на годност на лидера изтече -

така се изрази журналистът и бивш депутат Александър Симов, който иначе ревностно я подкрепяше. Тя внесе свеж въздух, въведе ограничението в мандатите, изчисти редиците, но от последната година-две Корнелия Нинова се превърна в опозиция на онази Корнелия Нинова от 2017 г., обясни Симов защо другарите са узрели, че председателката трябва да се "бракува".

Пет дни. Само толкова бяха нужни, за да се реши окончателно съдбата на Нинова след толкова опити да бъде свалена през годините. Пет дни, в които - дали изнервена, дали умишлено - тя направи няколко хода, които взеха главата. А хората са го казали: "Каквото човек сам си направи, друг не може да му го направи".

Макар и случайно, пленумът се падна на Видовден, на който, според народните поверия, всеки си получава заслуженото и бива наказан за греховете си.

Тези на Нинова към БСП през годините не са малко. Не само заради катастрофалния срив в доверието на партията - 800 хиляди загубени гласа от 2017 г. насам, но основно заради това, че по нейно време от редиците на партията бяха изгонени или напуснаха толкова много социалисти, колкото при всичките ѝ предшественици, взети заедно. А братоубийствената война, която поведе, доведе до това на последните избори левицата да играе не на една или две, а на 4 писти. И до катастрофалните резултати на БСП, които не само затвърдиха позицията ѝ на пета политическа сила, но показаха нов отлив, след който партията вече е на само на около 3% от критичния минимум за влизане в Народното събрание.

Днес Корнелия Нинова вече не е лидер. И това се случи не заради и благодарение на вътрешната ѝ опозиция, която направи не един опит през последните години, а защото и част от “нейните” хора решиха така.

Съдбата ѝ беше определена от каре мъже

и това стана видно от брифинга след заседанието на Националния съвет, когато един до друг седнаха досегашните заместници на Нинова - Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Владимир Москов и организационният секретар на партията Борислав Гуцанов. Демонстрираха единство и декларираха, че връщат колективното начало при вземането на решения в партията след 8-те години на ерата “Нинова”. Доказателство за това е и разделението на постовете, което направиха: Зафиров стана временен председател, Гуцанов ще е начело на парламентарната група, Вигенин ще води делегацията на БСП в Европарламента. А Драгомир Стойнев ще е зам.-председател на българския парламент.

Всички те дълго подкрепяха лидерката и мълчаха поне публично след всяка нейна грешка. Макар да не ѝ спестяваха критики на заседанието на бюрото. Но и за тях явно чашата преля. А капката се оказа не поредното грешно политическо решение, а... Калоян Методиев.

Какво се случи в тези пет дни?

Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка. Обяви решението си в компанията само на двамата си най-верни в бюрото - Георги Свиленски и Христо Проданов. До нея не седна нито един от заместниците ѝ. Но мнозина не повярваха в искреността на тази оставка - трета поред, и остана усещането, че лидерката вече е измислила начин как да се върне на бял кон на прекия вот в БСП наесен (бел. ред. - тя наложи промяна в устава и сега не конгресът, а социалистите в цялата страна гласуват за председател).

Дали въпросите на медиите я сепнаха, не е ясно, но май осъзна, че този път връщане назад няма, и час по-късно се опита да отложи пленума за избор на временен председател. Така членовете на НС на БСП получиха първо есемес, че ги свикват на 15 юни, и набързо нов - не, не 23 юни.

Последва още електронна комуникация - Нинова пусна собственоръчно написано писмо до цялата партия, в което освен своята оставка подава и тази на Изпълнителното бюро. Без да е обсъдила това с членовете му. После пресцентърът разпространи съобщение, че съветът на коалицията “БСП за България” е избрал Георги Свиленски за шеф на парламентарната група, а Христо Проданов и Иван Ченчев за заместници. Така лидерката в оставка се опита да изпревари пленума, който обаче отмени нейното решение и избра начело на лявата група в 50-ото НС да е Борислав Гуцанов. А Зафиров определи проведеното от нея заседание на коалиционния съвет за нелегитимно, защото нямало кворум и ще се преразгледат представителите на БСП в него.

Накрая в петък Нинова не спази решението на бюрото да стане депутат от столичния 25-и МИР. Влезе от Благоевград, за да отстъпи място в София на Калоян Методиев.

Бившият лидер на младежкия СДС стана много близък на Нинова,

след като напусна президентството, където за кратко беше шеф на кабинета на Румен Радев. След това стана шеф на кабинета ѝ като министър на икономиката в правителството “Петков”. Включването му на втора позиция в депутатските листи като гражданска квота вся смут. Такова решение бюрото не е взимало, отсече Зафиров.

Присъствието на бивш седесар (след Нинова, чиято политическа кариера тръгва по времето на Иван Костов) не се приема добре в БСП. Затова и в събота Националният съвет единодушно задължи лявата ПГ да не включва Калоян Методиев и го призова изобщо да не полага клетва като депутат. Самата Нинова пък се размина на косъм от наказание заради него. Членове на пленума поискаха тя и Свиленски да бъдат санкционирани и да нямат право да се кандидатират на ръководни длъжности за 1 г., защото не са спазили решението на бюро. Свиленски пък го погази, като избра да е депутат от Плевен, а не от 24-и МИР в София и така спря Стефан Бурджев, а в НС влезе покровителственият от лидерката Михаил Ставрев.

Въпреки многото гласове за наказание решението бе отложено - първо ще поканят самата Нинова да я чуят.

Пак заради Методиев късно в събота в социалните мрежи спориха младите от СДС и БСП. Повод бе изказване на Мина Кутева по време на пърформанс пред “Позитано” на Младежкото обединение, което раздаде манифест “Пътеводител на социалистическата идея”. Времето за развитие на кадри на СДС приключи, сега трябва да се даде път на младите в БСП, отсече Кутева (тя е дъщеря на бившия говорител на служебните кабинети Антон Кутев). “Разглеждайки развитието му в последните 20 години, можем да успокоим младите социалисти, че Методиев е много повече техен, отколкото наш”, написаха им от СДС. Не бил в партията им от 2005 г. “И ние не го искаме. Време е всеки да се върне към корените си”, отвърнаха младите леви.

По време на революционното съботно заседание Нинова избра да е в ботевградското село Литаково на паметник на героите от Втората световна война. Но пусна във фейсбук пост, с който призова да се потиснат личните амбиции, омразата и реваншизмът и партията да не бъде хвърляна в хаос. Разбихме

2 основни лъжи - за преврат в партията и за тъмни сили,

които стоят зад организаторите на пленума. Организатори са легитимното ръководство и ИБ. А така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията, реагира Зафиров.

С избора на зам.-председателя по коалиционна политика за временен лидер Националният съвет даде и друг силен знак за промяна - БСП започва да събира отломките си и ще се опита

да залепи “счупената” партия до събора на Бузлуджа

през август. “Позитано” протяга ръка към всички изключени и обидени и ще прави ревизия на наказанията от последните 2 г. Но и към останалите леви формации, както и към президента.

Зафиров официално обяви курса към помирение, а Гуцанов го допълни, че ще се водят разговори и с отделни социалисти, и с цели организации и партии. Целта е “затваряне на всички фронтове във и извън БСП, включително подаване на ръка към институции, които бяха избрани благодарение на БСП преди години, имаше определени разминавания, и сега невинаги сме на едни и същи позиции, но трябва да се градят мостове, а не да изпаднем в изолация”. Той не назова Румен Радев, но БСП няма друг избран начело на институция. В последните години президентът беше във война с Нинова, на която новите силни на “Позитано” искат да сложат край.

Според решението на съботния пленум БСП остава в опозиция и няма да подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС. То дойде и като отговор на публично изразените подозрения на Свиленски за натиск върху партията и “доста мераклии да отворят портите отвътре”. Тезата за търгашите, които искат да хвърлят БСП в лапите на ГЕРБ и ДПС, е мит, с това решение затваряме устата на клеветниците, отсече Зафиров. А поканата от ГЕРБ за разговори “ще бъде внимателно обсъдена въз основа на решението на пленума”.

Националният съвет стартира пълен цикъл отчет и избори, който ще завърши с пряк вот за лидер и конгрес в края на ноември. А председателят Зафиров гарантира плавен преход и честен избор. В този период социалистите обаче трябва да направят и анализ за ефективността на прекия избор. На въпрос дали Нинова може да играе отново за лидер, Гуцанов обясни: “Виждането е, че тя има 2 пълни мандата. Така е по устав и не виждам какъв спор може да има по тази тема”.

Показателно бе, че мнозинството в НС на БСП не позволи в събота да се излезе с решение, че се констатира оставката на Нинова, както е поискала дъщерята на Румен Овчаров - Теодора. Предложението ѝ било отхвърлено с аргумента, че оставката вече е факт - в устава пише, че лидерът я дава по лична воля. А Нинова я пуснала до всички социалисти в собственоръчно написано писмо. Но и двете страни четат фриволно устава. Според верните на Корнелия тя има право на още един мандат, защото е избирана от социалистите пряко само веднъж, преди това е била председател на Националния съвет, излъчен от конгреса. Според противниците ѝ в устава нормата за до 2 мандата е императивна.

Преброяването тепърва предстои и опитите за апаратни игри между двата лагера ще продължат. А дали Нинова ще удължи срока си на годност, или с ерата ѝ е приключено, ще видим наесен.