Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов
Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов

Христо Иванов, който обяви в понеделник, че подава оставка като лидер на "Да, България" и няма да е депутат, ще се закълне при старта на новия парламент, но веднага след това ще напусне. Това обясни самият той пред "24 часа" днес, след като късно снощи стана ясно, че името му е в списъка на избраните депутати за 50-ото народно събрание.

Това е правилната процедура - ще се закълна и веднага ще подам заявление за напускане на Народното събрание, няма да съм депутат, обясни Иванов. И напомни, че това е процедурата по конституция и по Изборния кодекс. Така направи и Лена Бориславова от ПП в миналия парламент. А това е била позицията на ДБ и при оставките, които Бойко Борисов подаваше в предишни парламенти.

Трайна позиция на "Да, България" е, че след приключване на изборния ден компетентният орган, пред който следва да се подаде оставка, е Народното събрание, заявиха пък с нарочна позиция от формацията на Иванов.

Наложената практика за подаване на заявление пред ЦИК за заличаване от кандидатските листи след приключване на изборния ден не отговаря на процедура, предвидена в Изборния кодекс. Тя е била подлагана на обществен дебат и критики и ние последователно сме настоявали да бъде преустановена, пишат още от "Да, България".