Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 18 септември Елизабет Кравец бе коронясана за Мис България, 9 месеца по-късно титлата 
е отнета.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
На 18 септември Елизабет Кравец бе коронясана за Мис България, 9 месеца по-късно титлата е отнета. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Собственикът на правата Гаел Санчез обяснява мотивите си пред "24 часа"

Първият скандал около варненката избухна заради украинските й корени

Варненката Елизабет Кравец е първата Мис България, която е лишена от титлата си. На 3 юни в страницата на конкурса във фейсбук бе публикувано официално съобщение от Гаел Бонел Санчез, че се отнема титлата на Кравец, защото не изпълнява задълженията си и уронва репутацията, имиджа и престижа на конкурса. 

Миналата година Санчез получи правото да организира конкурса от собственичката на марката "Мис България" - Ирина Папазова, и като организатор е сключил и съответния мениджърски договор с призьорката. Всяка носителка на тази титла получава не само корона, но и в продължение на една година - до избирането на следващата, трябва да изпълнява своите ангажименти като най-красива българка.

Титулуваните красавици се занимават с благотворителност, дават интервюта и участват в тв предавания, снимат се в различни рекламни кампании, присъстват на официални събития, всички те, одобрени от организатора. И не могат да поемат самостоятелни изяви, без неговото изрично съгласие. В случая с Елизабет Кравец след конкурса бе обявено, че тя ще има възможност да участва и в чужди филмови продукции, които се снимат в "Ню Бояна", тъй като Гаел Санчез е част от екипа на филмовото студио.

Отнемането на титлата "Мис България" е прецедент у нас. През 2002 г. имаше скандал с друга носителка - Теодора Бургазлиева, но тогава тя си остана призьорка. До централата на "Мис Свят" в Лондон бе изпратен донос, че Бургазлиева има голи снимки, което противоречи на правилата на конкурса. Оказа се, че фотосите са художествена фотография и на тях не се вижда нищо неприлично от тялото на красавицата. Въпреки това от "Мис Свят" препоръчаха тя да не участва в конкурса.

Елизабет Кравец обаче е лишена от титлата "Мис България" и оттук-нататък тя няма правото да се представя като такава и да използва марката по никакъв начин, дори в социалните мрежи, даже и като хаштаг.

След обявеното решение в интернет плъзнаха всякакви предположения за причините за отнемането на титлата. Според някои коментари в основата е гаджето на Кравец - инфлуенсърът Атанас Пелтеков. Той има бранд за дрехи и варненката активно го рекламира, което вероятно не е договорено с организатора на конкурса.

Когато спечели титлата миналата година, също имаше буря от всякакви коментари в социалните мрежи. Тогава изборът се политизира и имаше упреци, че е украинка и няма право да носи приза "Мис България". Оказа се, че това съвсем не е така. Майката е българка, а бащата е наполовина украинец, наполовина евреин. А красотата на варненката спечели и много поддръжници.

Титлата бе дадена на подгласничката на Кравец - Илияна Борисова.
Титлата бе дадена на подгласничката на Кравец - Илияна Борисова.

Сега нейното място ще бъде заето от първата подгласничка Илияна Борисова. Тя ще представи страната ни на световния финал "Мис Планет" през септември.

Гаел Бонел Санчез: Тя не ми остави избор - подписа договор и многократно го наруши

Искам да изразя дълбокото си съжаление, че госпожица Кравец се самоотстрани. Всъщност тя не ми остави друг избор, действайки по този начин. Изпратих много ултиматуми, а последният ясно посочва, че ако тя продължи да ни избягва, както беше от месеци, ще трябва да оттегля правото да използва нашите търговски марки.

В началото на годината поисках среща с нея. Трябваше да обсъдим плащанията, които тя трябваше да получи, и тези, които ние трябваше да получим. И най-важното, да напомним да спазва нашите договорни отношения. Хората често се фокусират върху правата си, а не върху задълженията си. Исках да напомня, че не беше позволено да се свързва директно с марки, че трябваше да пренасочва всички запитвания от компании към нас, че не можеше да работи без договори с брандове. Също така, че не можеше да получава заплата в брой и тъй като е непълнолетна, имаше работно време, което трябваше да се спазва. Исках да напомня, че не трябва да работи с малки марки, тъй като имах предвидени за нея холивудски филми и международни марки, наред с други неща. Имах да обсъдя няколко неща с нея, но тя така и не отговори на моите съобщения и на съобщенията на Ирина Папазова. Дори околните не успяха да се свържат с нея. Какви други опции имах? Да продължим с госпожица призрак, която се възползва от светлината на прожекторите, която предлагаме, за личните си интереси?

Бях много щастлив, когато бях поканен в Hell's Kitchen, защото мислех, че най-накрая мога да обсъдя тези въпроси с нея, тъй като тя също беше поканена. Но тя се отказа в последния момент, създавайки проблеми както на нас, така и на предаването на Nova. Да не говорим, че не за първи път отменя телевизионно предаване, което е одобрила. Дори след всичко това (и дори повече, което би отнело твърде много време за подробно обяснение) изпратих още едно официално писмо, давайки 7-дневен срок да се свърже с нас. Ясно заявих, че ако не се появи, ще бъда длъжен да отнема правото да използва титлата и търговската марка "Мис България". Имаше ясен избор да продължи да бъде Мис България, но с отношението и бездействието си се самоотстрани. Тя знаеше последствията.

Подписа договор и го наруши няколко пъти.

Четох някои глупави коментари, които се възползваха от ситуацията, за да я превърнат в политически въпрос. Бях първият, който защити нейните украински корени и ще продължа да го правя. Расизмът не е част от нашите вярвания. Нека държим политиката далеч от ситуация, която се свежда до управление на неуправляем талант.

Това не е краят на света, тя просто трябва да приеме нашето решение. Тя беше Елизабет преди "Мис България" и ще продължи да бъде Елизабет след това. Така ще направим и ние. Мис България ще продължи по своя път и искрено желая всичко най-добро на госпожица Кравец. Сигурен съм, че ако стане сериозна и професионална, ще успее в живота, както всички сериозни хора.

Нека внесем мир в организацията "Мис България". Нашата цел е да предадем стойността на традициите на страната, благодарение на нашите красоти, които са част от националното богатство.

"Мис България" ще продължи с г-жа Илияна Борисова, новата ни Мис България. Нека се съсредоточим върху следващите стъпки и пожелаем всичко най-добро, което заслужава.

Елизабет Кравец: Това не е законно

СНИМКА: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ЕЛИЗАБЕТ КРАВЕЦ
СНИМКА: ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ НА ЕЛИЗАБЕТ КРАВЕЦ
Ако отидем в съда и се докаже, че имам някаква вина, може да има само финансови санкции. В договора не пише, че може да ми бъде отнета титлата. Това е незаконно.

Аз съм от малкото миски, която не е спечелила титлата заради чичко паричко, имам приятел, който е млад - 20-годишен успешен бизнесмен. Много хора ми се обаждат сега и ме подкрепят.

Ирина Папазова: Титлата е търговска марка, която е моя собственост

Тази титла всъщност е търговска марка, която е моя собственост. И аз като собственик на марката мога да решавам кой може да я носи, независимо дали вече е връчена, или не. Елизабет Кравец е сключила договор за менажиране с Гаел Санчез като организатор на конкурса през 2023 г. По клаузите в него тя ще претърпи съответните неустойки.

Преценила съм, че Елизабет уронва имиджа на марката "Мис България" и затова я отнемам. Оттук нататък тя не може да работи под тази марка и да се обявява като Мис България в интервюта, постове, социални мрежи, тагове, събития... никъде. И това е независимо от договора със Санчез. При него става въпрос за неизпълнение на работни ангажименти, свързани с марката "Мис България", което също доведе до решението ми да отнема титлата.

Наталия Гуркова: Всяка Мис има отговорности

Участвах в журито на конкурса, както и на останалите от 20 години насам. През последните няколко години избираме много красиви млади момичета, които достойно заслужават титлата. Много харесвам Елизабет, но само красота не е достатъчна. Когато бива избрана, всяка Мис подписва договор за една година и трябва да изпълнява ангажиментите, отговорностите, рекламните договори, интервютата, да се занимава с благотворителност и всичко, свързано с нейното популяризиране. Не трябва да ощетява престижа на Мис България.

Вероятно това решение не е взето изведнъж, а след поредица от случки. Съжалявам, защото много я харесвам, но когато не изпълнява отговорностите си, е логично да има последствия.