Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Румяна Коларова
Проф. Румяна Коларова

Има нещо положително от това, че не се свика извънредното заседание на Народното събрание, защото толко близо преди изборите бе ясно, че там ще върви единствено и само предизборна агитация. Това каза политологът проф. Румяна Коларова пред bTV. 

В неделя парламентът трябваше да се събере, за да изслуша премиерът Димитър Главчев за позицията на България по документа на ООН, с който 11 юли се обявява за международен ден в памет на жертвите на геноцида от 1995 г. в Сребреница не успя обаче да се превърне окончателно в предизборна дъвка.

Скандалът гръмна на 29 май след публикация в bird.bg, че служебният премиер Димитър Главчев се е опитал да промени българската позиция. От изданието публикуваха грама, изпратена от Главчев до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева, в която се препоръчва страната ни да гласува "въздържал се". Тя обаче не се съгласява с това. Служебното правителство обясни, че това е хибридна атака. 

Румяна Коларова обясни, че публикуваната грама да е част от различни сценарии и в полза както на Русия и Сърбия, така и на ЕС. Логиката на един парламент е да има правителство и то да функционира. Аз съм напълно убедена, че първият и основен приоритет на ГЕРБ е да се придържа към позициите на ЕНП, каза още тя.