Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 149 години Христо Ботев призовава за революция и точно маркира социалните процеси, които протичат в обществото на поробените българи в Османската империя.

Днес, 150 години по-късно, революцията не е физически сблъсък, а сблъсък на идеи. Европа върви напреди заради това свое преимущество, от което сме горди да бъдем част. България също върви напред, но имаме и обективната възможност да установим, че прогресът на обществото ни често буксува и е изкуствено задържан заради личностни дрязги и липса на визия за общата цел.

Това написа във фейсбук Никола Минчев, водач на листата на ПП-ДБ за Европейски парламент.

Ето целия му пост:

"Kолкото повече се увеличава числото на нашата емиграция отсам Дунава и колкото повече в тая част от народа ни се появляват развити, здрави и способни личности, толкова повече се увеличава силата на нашия народен протест против робството, толкова повече се осигурява началото на нашата политическа свобода и толкова повече шансове за успех придобива нашата свята и необходима народна революция."

Преди 149 години Ботев призовава за революция и точно маркира социалните процеси, които протичат в обществото на поробените българи в Османската империя. Статията му във вестник "Знаме" е озаглавена "Да драснем кибрита на въстанието".

И днес сме свидетели на процеси на трансформация, които са по-бързи и по-мащабни, отколкото си даваме сметка. Но близо 150 години по-късно, революцията не е физически сблъсък, а сблъсък на идеи. Европа върви напреди заради това свое преимущество, от което сме горди да бъдем част. България също върви напред, но имаме и обективната възможност да установим, че прогресът на обществото ни често буксува и е изкуствено задържан заради личностни дрязги и липса на визия за общата цел.

В деня на Ботев нека помним неговия завет. Поклон пред паметта на героя, който умря заради стремежа си за една свободна, развита и способна България!

“Kолкото повече се увеличава числото на нашата емиграция отсам Дунава и колкото повече в тая част от народа ни се...

Публикувахте от Никола Минчев в Неделя, 2 юни 2024 г.