Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Любомир Канов, психиатър
СНИМКА: АРХИВ
Д-р Любомир Канов, психиатър СНИМКА: АРХИВ

Непозволени въпроси:

Защо има такава "сегрегация" в спортовете при различните раси?

Поради расизъм или поради естествените различия между хората, които се коренят в тяхната биологична природа? Разбира се, поради страх от обвинения в расизъм, напоследък е модерно и прогресивно да се твърди, че няма, че не съществуват никакви раси. Никакви разлики. Всички сме братя, равни и еднакви. Което е хубаво и звучи благородно, но лично мене малко ме обижда, защото, генетично, аз например, доказано съм собственик на около 4% неадерталски геном, което не би трябвало да има нито един африканец. Различен съм от тях! Държа на това, че съм роднина с неандерталците, с тези космати, грозни хора с издадени надочни дъги и големи кости. Аз съм техен роднина, не искам да се отричам от това.

Но, да се върнем на спортовете. Ако приемем теорията за расистката "дискриминация", като бял човек, се чувствам обиден и дискриминиран от това, че в нито един от спринтовите дисциплина не мога да видя бял човек шампион. От десетилетия. Особено при мъжете. Но и 100% при жените. А пък в дисциплините борба и тежести, много рядко виждам някой африканец, с расов произход от същинска Африка, дори ако от столетия техните прадеди са живяли в страните с умерен климат, населявани от бели хора, да стане шампион. Но точно обратното е в боксовите дисциплини и по-точно в спортовете свързани с нанасяне на удари в черепа и тялото. Там има известна диспропорция, която сякаш е в полза на чернокожите хора, макар и с много изключения, дължащи се на индивиди с изключителен талант от други раси. Но нека да отидем в плуването. Дали различията в постиженията там се дължат на социални и политически причини? Защо не виждме чернокожи шампиони, така както ги виждаме в сухопътните спринтове? Футбол? Силите са изравнени, но вече в почти всеки световен отбор, неизменно, присъстват чернокожи футболисти, впечатляващи не само с цвета си, но и с превъзхождащата си бързина и атлетичност. Те са трудно победими.

И не са само "социалните" условия в които са израснали (често много лоши), а техния талант за тази игра, дори ако идват като емигранти в европейския футбол от някоя изостанала африканска държава. Дадено им е да бъдат толкова добри атлети, вродено им е да бъдат пъргави, дори изумителни като играчи. Без тях е трудно да станеш шампион. Верно, всичко е индивидуално усилие и постижение, но природата и естествените предимства, която тя ти дарява по рождение, са факт. Могат да се изброяват различни други спортове, например художествена гимнастика, където напразно се вглеждам да зърна някой африкански отбор. Или мъже от африкански произход върху пиедестала на гимнастиката, гребането, ветроходството, колоезденето, ските и т.н.

Между хората има различия в дарбите във всяка област и това са естествени различия. Не знам защо е нужно да ни вкарват в един кюп и то под страха на наказанието да ни нарекат "расист". Ами, да, различни сме. Очевидно е. А не трябва да се отрича очевидното. И не е само в спорта.

*От фейсбук