Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абитуриенти се редят на опашка, за да се явят на матурата по български в столичното 18-о училище.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Абитуриенти се редят на опашка, за да се явят на матурата по български в столичното 18-о училище. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
  • Учители: И двете теми търсят приобщаване на младия човек към социалната и политическата среда
  • Пак са изтекли част от отговорите минути след началото на изпита

Христо Смирненски стресна абитуриентите и голяма част от тях избраха да пишат есе за мълчанието. Малко над 50 хиляди зрелостници се явиха на задължителната матура по български език и литература вчера.

Два бяха вариантите, които им се паднаха - или интерпретативно съчинение на тема “Цената на компромиса” в “Приказка за стълбата” на Смирненски, или есе “Мълчанието - сила или безсилие”.

Тази година няма промяна във формата на теста - 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Изпитният вариант

беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации

Матурата се проведе в 759 училища и 4185 зали в страната. Ангажирани бяха 12 970 квестори.

За поредна година стана ясно, че част от матурата е изтекла - 16 минути след началото на изпита. Заради това от Министерството на образованието и науката са сезирали ДАНС и прокуратурата.

“Не е имало теч от МОН. Изпитът е организиран от 13 хиляди квестори, които след 8,30 ч са имали достъп до тази информация”, обясни министър Галин Цоков. Матурата е направена на модули именно срещу риск от по-сериозен теч, напомни той.

В деня на изпита в МОН имало хакерски атаки и около 14 часа нямало интернет. “Не считаме, че това е нормално, но доколкото зависи от нас и от разследващите органи, ще направим всичко възможно, за да разберем откъде е течът”, каза министърът.

Абитуриенти масово предпочетоха есето, защото този жанр им се струва по-лесен, показа проверка на “24 часа”.

“Мина добре. Не беше от най-лесните, но се изискват сериозни знания. Писах есе, защото при съчинението трябва да знаеш много факти за автора. Много се притеснявах да не объркам някоя година, защото това сваля голям брой от точките”, каза Борис Христов от НПМГ. “При есето изцяло защитих теорията, че съмнението е слабост човешка, и вървях само по тази аргументативна верига. Перфектно спазих структурата на есето, както ме е учил моят учител”, разказа той. Втората му матура ще е по английски език, а ще кандидатства медицина. По биология и химия в дипломата си има 6,00.

Яна Димитрова, която също е от НПМГ, обаче е писала интерпретативно съчинение. “Като си запознат добре с текста, даже е по-лесно”, смята тя. Ще кандидатства инженерна химия в Софийския университет. Втората ѝ матура ще е по математика.

Доволна от работата си по есето е Малена от Националното училище за танцови изкуства. Тя вече е приета за балерина в операта.

“Мина много добре.

Надявах се темата за есето да е по-любовна,

но пак съм доволна”, каза Катя Христова от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, която иска да учи журналистика.

“Без изненади е матурата тази година. Интересни са въпросите, котио задават създаване на текст”, коментира Цеца Петрова, учител по български език и литература в столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов”. Според нея и двете теми търсят приобщаване на младия човек към социалната и политическата среда. Дава се възможност за широки интерпретации на база личен социален опит, казва учителката.

Тя е убедена, че нищо не ги е затруднило. Абитуриентите вече свикнали с формата. “Има баланс между въпросите със затворен и отворен отговор. Матурата предполага, че който е положил труд и усилия за подготовка, ще бъде доволен и от резултата. Изпитът не е гадаене и телепатия, а работа с предварително зададени параметри”, обясни Петрова.

Резултатите ще станат ясни до 7 юни.

Над 25 хиляди зрелостници пък се очаква да се явят на втората матура по профилиращ предмет в понеделник, а около 21 хиляди - на държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.