Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всяка обява в платформите за намиране на жилища за краткосрочно наемане трябва да бъдат ридружени от регистрационния номер на жилището.
Всяка обява в платформите за намиране на жилища за краткосрочно наемане трябва да бъдат ридружени от регистрационния номер на жилището.

Собствениците на всяко жилище или стая, отдавани под наем краткосрочно на туристи, ще излязат от пълната анонимност, в която са сега.

Европейски регламент, публикуван преди дни в Официален вестник на ЕС, изисква всяка страна членка да въведе регистрация на тези жилища. Съответно платформите, които публикуват обяви - Airbnb, booking и други подобни, ще бъдат задължени да предоставят на държавните органи данни за всяка платена нощувка. А това означава, че няма как да се крият данъци.

Регламентът се обсъжда от миналата година, когато туристическият бранш в няколко държави поиска

регулация на тези места за настаняване,

защото подбиват хотелските цени. Тъй като регламентите имат директно действие, правилата влизат в сила, но не веднага, а от 20 май 2026 година.

Регистрационният номер ще се издава от туристическото министерство у нас, като това ще трябва да става само по електронен път, пише в регламента. Няма да е безплатно, но документът препоръчва издаването да е на “разумна цена”.

Самият регистрационен номер се придружава от самоличността на собственика, данни за контакт и адрес на обекта. Те обаче

няма да са публични,

а ще служат само за идентификация на собствениците пред държавните органи.

Въвеждат се и много изисквания за платформите, които служат за посредник между гостите и домакините. На първо място във всяка обява трябва да присъства съответният регистрационен номер на обекта.

Самите платформи са длъжни да дават на контролните органи данни за всяка трансакция - брой на платените нощувки, колко гости са отседнали и колко са платили. По принцип

това са доходи от наем,

които се облагат във всяка страна членка, включително и у нас, но досега нямаше механизъм за контрол. Данъкът върху доходите от наем в България е 10% от дохода, след като данъчната основа се намали с 40% за присъщите разходи.

Изключение да дават данни на държавата се прави само за платформи, които са с капацитет на малко предприятие или имат по-малко от 4250 публикувани обяви месечно. Това обаче е неприложимо за най-известните платформи, които

публикуват стотици хиляди обяви всеки месец

Голяма част от текста на регламента се занимава с техническите изисквания за предаването на тази информация, което също трябва да става по електронен път. Изискванията са като за фискалните касови апарати, които НАП следи в реално време.

Регламентът предвижда на всеки 2 години страните членки да докладват на Еврокомисията изпълнението на изискванията. Първият цялостен преглед на действието му ще се направи до 20 май 2031 г.

В много развити туристически градове в Западна Европа и сега има редица ограничения за краткосрочното отдаване под наем на жилища на туристи. Има и градове като Ню Йорк, които на практика забраниха тази дейност, като наложиха изискването домакините да присъстват в самото жилище, докато в него има гости, което е практически много трудно.

Във Виена пък ограничиха отдаването под наем на жилища за максимум 90 дни за цялата година, а в Париж - до 120 дни годишно.