Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В приземния етаж на къщата на Гешов избухна пожар в сряда сутринта. Имотът е вече в много лошо състояние и преди време се наложи аварийното му укрепване.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
В приземния етаж на къщата на Гешов избухна пожар в сряда сутринта. Имотът е вече в много лошо състояние и преди време се наложи аварийното му укрепване. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
  • Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков предлага общината да изкупи изоставения от години имот
  • Собственикът на паметника на културата "Артемида - БСИ" обжалва всяка заповед да я оправи

Упорството на собственика на прочутата къща на Иван Гешов да не я поддържа може да принуди общината в София да я откупи. Идеята лансира кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

Домът на премиера на България от 1911 до 1913 г., проектиран от големия български архитект Никола Лазаров, пламна преди дни. Прочутият политик, роден в Манчестър, избира за място на своята къща през 1905 г. гърба на старото столично кино “Одеон”. Спори се дали семейството на Гешов, който е бил и 10 пъти министър, председател на БАН, основател на БЧК, всъщност е обитавало тази къща. Неоспорим факт обаче е, че архитектурата ѝ съперничи на дворцовите имоти в София. Архитектът Лазаров проектира днешния Военен клуб на булевард “Руски”.

Иван Е. Гешов
Иван Е. Гешов

Къщата през всички тези 100 години преминава от един собственик на друг, а от 1978 г. е паметник на културата от местно значение. Изоставена от най-новите си собственици, приземният етаж на дома на Гешов пламна преди дни. Според едни домът е принадлежал на държавника Иван Евстатиев Гешов. Според историци обаче собственик е бил неговият братовчед Иван Стефанов Гешов.

“Може общината да купи сградата или да я отчужди. Може и да се учреди ипотека в тежест на собственика и така да се финансира възстановяването ѝ”, обясни различните варианти кметът Трайков.

"В момента се обжалва Подробния устройствен план за имота.

Столична община може да предприеме стъпки едва след приключване на делото

и влизане на плана в сила", каза за "24 часа" от "Московска" 33. 

Къщата на булевард “Патриарх Евтимий” 7 е запусната от години. Според съседи в нея се събират наркомани и клошари, които вдигат шум всяка вечер. Най-вероятно те са предизвикали и пожара.

Собственик е акционерното дружество “Артемида - БСИ”.

В петък “24 часа” се свърза с офиса, за да коментират идеите за купуване или отчуждаване. Оттам отговориха, че ще потърсят медии, когато има какво да кажат.

Фирмата е създадена през 2000 г. под името “Бексим”, но след 2 години го сменя. Тя придобива този паметник на културата от общинската фирма “Софийски имоти” , както и други апетитни имоти. Схемата е същата, по която общинското дружество влизаше в сделки за безценни имоти в центъра - прави съвместно дружество, имотът се апортира в него, след това “Софийски имоти” се изтегля, а

имотът остава собственост на съдружника

Не е известно каква е била стойността на сделката, но “Артемида - БСИ” притежава още ценни имоти. Например магазин от 74 квадрата на площад “Славейков” е придобит по същата схема за 15 633 лв., т.е. по 211 лв. за квадрат, когато средната цена в центъра тогава е 1500 евро.

Фирмата наскоро не успя да продаде подобен имот за впечатляващите 3,2 млн. лв. - магазин на булевард “Витоша” 39 от 224 квадратни метра.

Сделката беше обявена от частен съдебен изпълнител, но сегашното ръководство на “Софийски имоти” успя да я стопира.

През 2004 г. “Артемида - БСИ” обяви, че ще строи 7-етажен хотел на мястото на Гешовата къща, като ще я вгради в него. По-късно, когато представи архитектурните планове, се оказа, че къщата

просто ще бъде “маркирана” върху предната фасада на хотела

Тогава е променен и устройственият план на карето, за да се разреши подобно строителство. Фирмата закъсня със строежа на хотела, което позволи на главния архитект на София Здравко Здравков години по-късно да промени плана и да намали етажността до размерите на къщата. Фирмата обжалва, но след дълги съдебни спорове, ВАС потвърди заповедта.

След това арх. Здравков издаде заповеди за основен ремонт, за консервация и реставрация. Всички те бяха обжалвани от собственика и влязоха в сила значително по-късно, след като бяха потвърдени от Върховния административен съд.

Тъй като фирмата не направи нищо, бе издадена заповед за принудително поставяне на защитна мрежа върху фасадата и аварийна консервация.

Тя също бе обжалвана и мрежата бе поставена едва след като съдът потвърди заповедта. “Артемида - БСИ” прави опити

да продаде придобитите имоти

в центъра на София.

Освен този на “Витоша” 39 тя притежава и магазин от 154 квадрата на номер 52 на същия булевард. Тази сделка също бе осуетена от “Софийски имоти” с мотива, че има съдебен спор за собствеността.