Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пазарът в Загреб в навечерието на въвеждането на еврото. Дори след влизането на страната в еврозоната цените на основните храни там остават по-ниски от тези в България.
Пазарът в Загреб в навечерието на въвеждането на еврото. Дори след влизането на страната в еврозоната цените на основните храни там остават по-ниски от тези в България.

Независимо с колко са се увеличили цените в Хърватия след въвеждането на еврото в началото на тази година, поне основните хранителни стоки по магазините там струват по-евтино, отколкото в България, която е извън еврозоната, поне засега. Това показва сравнение между стоките в брошурите на големите хранителни вериги в Загреб и актуалните цени у нас.

Например

килограм ябълки в Загреб в момента се продават по 0,99 евро килото,

докато у нас цената на едро е вече 1,39 лв. за родното производство, а в магазините цената му е 2 лева. Но вносните са от порядъка на 3, дори 4 лева. Те са поскъпнали през последната седмица с нови 2,2%, показват данните на държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Лимоните у нас поскъпнаха само за последната седмица с нови 4,4% и по тържищата се продават срещу 2,65 лв. килото. В Загреб биолимоните струват в момента 1,78 евро, което прави около 3,50 лв. Този клас

лимони по нашите магазини вървят по 4,50 лв. и нагоре

Мляното месо според брошурите на магазините в Хърватия е 5,89 евро, което е 11,51 лв. За сравнение у нас каймата в Силистра струва 10,48 лв. и в магазините там със сигурност се продава поне по 12 лв.

Най-евтиното прясно мляко в хърватските магазини - това с 1,5 процента масленост, в момента струва 1,19 евро за литър, което е 2,32 лв. У нас

2,38 лв. е цената на прясното мляко на едро

При това то, както и някои други млечни продукти, поевтиня през последната седмица за разлика от повечето останали основни храни. Това леко намаление на цените на киселото и прясното мляко в България има обаче логично обяснение -

през зимата консумацията им е по-ниска

и често пада с около 25-30% в сравнение с другите сезони, което винаги води до поевтиняване.

Кашкавалът също има сходни цени в Хърватия и в България. Там цената му в магазините е 25,81 лв. за килограм. У нас

толкова струват само най-евтините видове,

иначе в магазините често се среща и кашкавал “Витоша” по 30 лева килото и дори повече, само че се продава в малки разфасовки и цената му не стряска толкова много купувачите.

През последната седмица у нас видимо се покачват цените на плодовете и зеленчуците. Например

краставиците и пиперът поскъпнаха съответно с 11 и с 13% за една седмица,

а морковите - с почти 10%. На едро морковите вече струват 1,12 лв., а в търговската мрежа стигат и до 1,80 или 2 лева.

В Хърватия според брошурите на големите търговски вериги в момента морковите се продават срещу 55 евроцента, т.е. по 1,07 лв. килото, което е почти два пъти по-евтино.

Чувствителна разлика не в полза на българските потребители има и при цените на месото. В Хърватия например цяло пиле се продава срещу 3,18 евро, което е към 6,20 лв. Според бюлетина на комисията по стоковите борси и тържищата има градове в България, в които такава е цената му на едро. (Виж инфографиката)

В хърватските брошури цените на стоките всъщност са обозначени двойно - в евро и в хърватски куни и вероятно местните са улеснени от това.