Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: PIXABAY
СНИМКА: PIXABAY

Интервю на Румяна Денчева

Решението на парламента с толкова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса, твърди управителят на БНБ

Ако някой в официално качество действа по един начин, а неофициално действа по друг начин, да, това е проблем за конкретния човек и за институцията. Но това е разрешим проблем

- Здравейте, г-н Радев, къде ви намирам?

-  В Базел на редовната среща на управителите на централни банки в рамките на Банката за международни разплащания.

- Вашите колеги информирани ли са за решението на българския парламент за ускоряване на процеса за въвеждане на еврото и ако да, каква е тяхната реакция?

- Управителите на централни банки са добре информирани хора. Реакцията е еднозначно положителна.

- Вероятно следите събитията от последните дни в България по тази тема?

- Аз съм тук само за ден и половина, така че на практика не съм се откъсвал от тези събития.

- И какъв е вашият коментар за твърденията, че БНБ е изготвила доклад, в който казва, че България не е готова за еврото?

- Буря в чаша вода. Решението на парламента с толкова внушително мнозинство изненада политическите противници на еврото и те предприемат отчаяни стъпки да блокират процеса.

- Какви са тези стъпки?

- Шифърът за антиевро действията е за нов анализ на ползите и негативите от неговото въвеждане. Целта е най-малкото да се забави процесът. На този въпрос

многократно е даван институционален отговор и той е в полза на въвеждането на еврото

- Противниците на еврото твърдят, че  всъщност защитават лева и валутния борд.

- Подобно твърдение предизвиква високо повдигане на веждите на всички професионални наблюдатели както у нас, така и в чужбина. Еврото е нашата резервна валута, на която се крепи стабилността на лева, на валутния борд и на целия ни паричен режим. Атаките срещу еврото са на практика атаки срещу лева и валутния борд.

- Упорито се говори, че информация за антиевро говоренето се предоставя от хора в БНБ?

- Първо, не мисля, че е коректно да се говори в множествено число. Второ, хората в БНБ са професионалисти от много високо качество и няма да допусна, докато съм на тази позиция, да бъдат въвличани или използвани в политически интриги.

- Но не отричате, че има такъв проблем?

- От лятото на 2018 година, когато започна същинският процес на присъединяване, досега има около 270 решения на Управителния съвет на БНБ, свързани с темата. Всички те са приети единодушно и нито едно от тях не е антиевро. Точно обратното.

Ако някой в официално качество действа по един начин, а неофициално действа по друг начин, това е проблем за конкретния човек и за институцията. Но това е разрешим проблем.

- Има ли нещо общо разрешаването на този проблем с уволнението през миналата седмица на зам.-министърката на финансите?

- Това е решение на правителството. Нямам допълнителен коментар.

- Как ще коментирате публичните критики към политиката на ЕЦБ, включително от представители на БНБ?

- Отново мисля, че не използвате правилно множествено число,

когато говорите за БНБ ЕЦБ като всяка публична институция трябва да подлежи и подлежи на критика. Когато си част от структурите на тази институция, имаш достатъчно възможности да го правиш в рамките на тези структури. Когато обаче не казваш нищо в рамките на тези структури, а само послушно кимаш с глава, а след това използваш вътрешна информация да критикуваш публично институцията, това най-малкото е потъпкване на институционалната и професионалната етика.

- Не говорите с имена.

- Приемете, че говоря по принцип, поне на този етап.

- Все пак, използвайки ваши думи, да ви попитам - ще стане ли “тази работа с еврото”?

- Ще стане, разбира се, защото е добре за България и за българите, но както много други работи у нас ще стане по по-трудния начин, отколкото е необходимо.