Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брендо в съда през 2017 г., когато още е в България и със сигурност има поне два паспорта - български и украински.
Брендо в съда през 2017 г., когато още е в България и със сигурност има поне два паспорта - български и украински.

Евелин Банев-Брендо е пътувал по света с документи, издадени от поне 6 държави. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Калин Стоянов в четвъртък.

В понеделник рано сутринта Брендо се яви пред Софийския затвор, за да изтърпи 6-годишната си присъда за пране на пари от наркотрафик. Това се случи точно 6 години след като е обявен за международно издирване, защото избяга през 2018 г., когато Върховният касационен съд окончателно потвърди наказанието му. През това време Кокаиновия крал, който е осъден в три държави, беше арестуван в Украйна и освободен, защото е техен гражданин.

Оказва се, че през цялото време МВР е издирвало Брендо, но без успех.

Проверявани са многократно адреси, лица и места, на които той може да се укрива. Провеждани са срещи с полицейски служители на държави, за които има информация, че са издавали документи на негово име, каза Калин Стоянов и изреди страните - Турция, Гърция, Украйна, Молдова и Унгария. Справки на Гранична полиция обаче показали, че

Брендо не е регистриран да преминава границата с тях. Освен от тези държвави Брендо съвсем официално има и български документи, които са валидни, посочи вътрешният министър. Въпреки че в понеделник директорът на националната полиция Атанас Илков каза, че Брендо не е имал валидни документи в себе си, когато почука на вратите на затвора, за да го приемат вътре.

На 27 октомври 2016 г. Евелин Банев се е явил в СДВР и е подал заявление за лична карта. Два дни по-късно е ходил и в Пътна полиция, за да подаде заявление за шофьорска книжка. Документите са валидни до 2026 г., изреди хронологията Калин Стоянов.

По това време Брендо беше в България заради делото срещу него у нас. Паралелно в Италия течеше процесът за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Той беше арестуван и екстрадиран там, но го върнаха в България заради делото му у нас. Година преди да си извади лични документи в София, Брендо е придобил украинско гражданство, стана ясно през 2021 г., когато го арестуваха там.

Иначе България го издирва от 20 юли 2018 г., когато присъдата му у нас влезе в сила, но не го откриха, за да го вкарат в затвора.

Последното официално преминаване на Брендо през границата е на 13 юли 2013 г. Тогава е конвоиран от Италия в България. След тази дата няма данни за негови пътувания, каза Калин Стоянов.

Той разказа и за събитията около ареста на Брендо в Украйна на 7 септември 2021 г. Тогава в МВР се получава спешна телеграма от Интерпол, че е задържан. От България пращат снимката му, пръстовите отпечатъци и заповедта за арест, за да го идентифицират. 20 дни по-късно обаче Евелин Банев е освободен от съда и МВР научава това от медиите. Питат официално Украйна и оттам отговарят, че Брендо е освободен, защото е украински гражданин. Оттогава следите му отново се губят.

В началото на 2023 г. полицията прави проверка дали Брендо е ходил при кметския наместник на село Тлачене до Враца, за да подпише пълномощно на адвоката си, който да иска от съда у нас да обедини присъдите му от Румъния, Италия и България, за да ги излежи в Софийския затвор. “24 часа” разказа историята преди година. Пълномощното е с дата от 18 май 2022 г. Служители на МВР са разпитвали кмета на селото и той твърдял, че Брендо е присъствал по време на заверката на документа, но не са говорили с него. Не събрали данни, че Банев е посетил селото.