Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корицата на брой 6/2024 на сп. "Космос", което вече е на пазара.
КОРИЦА: ВЕНЕТА ГЕРГОВА
Корицата на брой 6/2024 на сп. "Космос", което вече е на пазара. КОРИЦА: ВЕНЕТА ГЕРГОВА

През лятото на 1708 година, докато шведският крал Карл XII воюва с руснаците в блатата на днешна Беларус, кръвопролитната война в Западна Европа за испанското наследство ражда една от най-големите морски загадки в световната история. Действието обаче се развива на 8000 километра по въздух от Мадрид край бреговете на колумбийския гр. Картахена, където капитан Хосе Фернандес де Сантиян, отплавал в началото на май от пристанище Портобело, Панама, допуска най-голямата грешка в живота си.

Притиснат от наближаващия сезон на ураганите в Карибско море, той решава да доближи бреговете на днешна Колумбия въпреки предупреждението, че там е възможно да патрулира вражеският английски флот. За капитан Хосе Фернандес де Сантиян е от изключително значение да не влиза в битка, защото само месец по-рано е натоварил на борда на "Сан Хосе" над 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни от испанските колонии на територията на днешна Боливия.

Това несметно богатство, натъпкано в 116 стоманени сандъка, трябва да финансира военните действия в Европа, водени от крал Филип V. На 8 юни, на 40 километра навътре в Атлантическия океан срещу колумбийския гр. Картахена, се сбъдва най-големият кошмар на капитан Хосе Фернандес де Сантиян. Край малкия остров Бару той е пресрещнат от английския флот. Съпътстващият го галеон "Сан Хоакин" успява да се измъкне под прикритието на нощта. Също и плененият по-късно "Санта Крус". Галеонът "Сан Хосе" обаче влиза в много тежка морска битка.

В разгара й е подпален барутният склад на кораба. Лумва тежък пожар, който праща за броени минути галеона към морското дъно заедно с почти целия екипаж от 600 души и несметните богатства в трюмовете. В следващите 300 години историята на "Сан Хосе" ускорява пулса на всички авантюристи и търсачи на морски съкровища. До 2018 г., когато останките му са открити от роботизирана подводница на 950 метра на дъното на океана. Колумбийският президент обещава корабът да бъде изваден до края на 2026 г., но за него вече бушуват тежки съдебни спорове.

Процент от богатството иска американска компания, която твърди, че първа е открила галеона още през 80-те години на миналия век. За половината от съкровищата претендира и частната фирма, която по договор с Колумбия трябва да извади "Сан Хосе" от дъното. И това не е всичко. Боливийско племе настоява, че потомците му насила са принуждавани да копаят злато и сребро в мините от испанците и съкровищата всъщност са тяхна собственост.

Галеонът "Сан Хосе" е мечта на всеки търсач на морски съкровища, но със сигурност по-голяма мания от тази по потъналия "Титаник" в историята на човечеството няма. В този "Космос" ще се гмурнем 4 пъти по-дълбоко от останките на "Сан Хосе", за да Ви разкажем за поредната експедиция към руините на презокеанския лайнер и за един неприлично богат бизнесмен, който финансира строежа на абсолютно копие на "Титаник". От непрогледните дълбини на Атлантическия океан ще се издигнем високо в орбитата на Земята, за да видим как се прави наука в безтегловност. В далечното минало ще разкриваме мистериите на египетския фараон Рамзес II. Ще търсим риса в българските гори и ще Ви запознаем с истинските момичета на Джеймс Бонд.

В новия брой 6/2024 на сп. "Космос" четете още:

- Манията "Титаник" - след смъртоносни мисии създават "Тритон 4000", за да стигнат до останките на кораба. Австралийски милиардер строи "Титаник 2"

- Как става навигацията в Космоса

- Трима българи са сред най-добрите астрофотографи

- Наука в безтегловност

- Къде е рисът?

- Изчезва непалският мед опиат

- Изат Ханафи - египетският Пабло Ескобар

- Бактерии разкриват престъпления

- Инспектор Стрезов

- Загадките на Рамзес II

- Истинските момичета на Джеймс Бонд