Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се появи пред затвора понапълнял и с лека усмивка.

СНИМКА: “ФЛАГМАН”
Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се появи пред затвора понапълнял и с лека усмивка. СНИМКА: “ФЛАГМАН”
  • Той бил сред основните заподозрени за третия и успешен атентат срещу Иван Тодоров, когато е застрелян в поршето си, разследвани са и двама братя
  • Разказал, че наемниците сами отишли при него, за да му споделят за поръчката, показали му негова снимка, изрязана от обща фотография
  • В секретен разговор, подслушан от спецслужбите Самоковеца пита Доктора: Какво ще го правим пожарникарчето (Борисов)? 

По повод внезапното появяване пред Централния затвор на Евелин Банев-Брендо и желанието му да излежи присъдата си, публикуваме откъс от книгата на Слави Ангелов "9 милиметра". Тя е издадена през 2007 г., но историите са все така актуални и днес. 

Косьо Самоковеца е убит на площад “Дам” в Амстердам през 2003 г. 
СНИМКА: АРХИВ
Косьо Самоковеца е убит на площад “Дам” в Амстердам през 2003 г. СНИМКА: АРХИВ

В книгата "9 милиметра" Слави Ангелов разказва за интересна история, свързана с Евелин Банев-Брендо. Посветена е на периода и разместването на пластовете след убийството на Самоковеца. Тогава Доктора започва да губи позиции. Няколко пъти полицията в Испания и Франция залавя негови куриери с куфарчета, пълни с пари. Европейската организация за финансови престъпления ОЛАФ започва да души във врата му и влиза в контакт с българските служби. И те поставят начало на разследвания срещу него за пране на пари.

Доктора има проблеми с бивши съдружници в България. Две години по-рано Тодоров разваля отношенията си с Евелин Банев-Брендо. Той е роден на 8 октомври 1964 г. в Тополовград и е много близък с Иван Тодоров от години. Службите за първи път започват да работят по Банев през 1995 г., когато в гр. Дувър, Великобритания, е заловен ТИР, в който са скрити 100 килограма кокаин. 

Доктора е убит в поршето си в квартал “Лозенец” на 22 февруари 2006 г. 
СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
Доктора е убит в поршето си в квартал “Лозенец” на 22 февруари 2006 г. СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Засечен е и стационарен телефон в България, с който трафикантите контактуват - той се води на името на Кирил Радев (абсолютно случайно съвпадение с името на ген. Радев, директор на НСБОП по времето на министър Богомил Бонев).

Антимафиотите се опитват да стигнат до българските партньори в нарковеригата, но знаят само прякора Брендо и не могат да установят как се казва въпросният човек. Скоро разбират, че негова много близка жена е катастрофирала в провинцията - чрез подробна проверка на тази информация стигат до имената му. Банев не е от грубите играчи в подземния свят, изключително предпазлив и комбинативен е и няма много вземане-даване с полицията.

Разпитват го на 20 септември 1998 г. Тогава приятелят му Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, е взривен, докато отварял външната врата на къщата на Евелин на бул. "Александър Пушкин" в София. Семерджиев оцелява. Няколко години по-късно Брендо отива в НСБОП и заявява, че Доктора е поръчал убийството му.

Разказва, че наемниците, на които Тодоров е платил да го застрелят, са отишли при него и са му разказали за поръчката. Дори му показали негова снимка, която човек на Доктора им дал - главата на Брендо, изрязана от обща фотография с други хора.

Банев моли за закрила антимафиотите

Те пък му искат информация за общия им бизнес с Тодоров.

Брендо отказва и не получава закрила - заминава за известно време в чужбина. Днес хора от престъпния свят смятат, че през 2001 г. той е поръчал ответен атентат срещу Доктора. Кандидат-убиецът без стаж в този занаят с инициали М. В. го чака една вечер пред блока му в кв. "Лозенец". Тодоров се прибира, придружен от трима бодигардове. Младият стрелец зарежда пистолета и чака във фоайето на кооперацията. Бодигардовете обаче обграждат Доктора с лице към него и той не посмява да предприеме нищо. 

На 22 февруари 2006 г. Иван Тодоров-Доктора е открит в своето “Порше Кайен” мъртъв.
СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ
На 22 февруари 2006 г. Иван Тодоров-Доктора е открит в своето “Порше Кайен” мъртъв. СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Притичва в паркирана до сградата кола и изчезва. Един от бодигардовете обаче се връща по стълбите и вижда номера на колата. Още на следващия ден Доктора разбира, че собственикът на колата е работил дълги години за Пехливанов. Веднага се срещат, защото в този период са в много близки отношения. Оказва се, че човекът вече работи за Баретата. И той обаче не знае нищо за поръчката.

Така подозренията на Доктора падат върху Брендо. Двамата се срещат и напрежението е туширано само временно. Впоследствие Доктора научава, че са платили 20 000 лв. за главата му. Самият наемник пък е задържан години по-късно от полицията, след като, без да иска, убива таксиметров шофьор след сбиване заради жена пред хотел "България" в столицата. 

Бестселърът на Слави Ангелов "9 милиметра" е издаден през 2007 г.
Бестселърът на Слави Ангелов "9 милиметра" е издаден през 2007 г.
 

Брендо е един от основните заподозрени и за третия атентат срещу Иван Тодоров - на 22 февруари 2006 г., когато е застрелян в поршето си "Кайен", отново в кв. "Лозенец". Разследвани са и двама братя, които наложили на Доктора голяма глоба години по-рано, защото не искал да дели с тях бизнеса си с цигари.

В секретен разговор, подслушан от спецслужбите Доктора и Самоков обсъждат: Какво ще го правим пожарникарчето (Борисов)?

В книгата на Слави Ангелов "9 милиметра" има една знаменателна случка, разиграла се малко преди убийството на Самоковеца през 2003 г. МВР получава от холандските служби 17-странична разпечатка от аудиозапис на телефонен разговор между Константин Димитров и Доктора. Записани са почти 90 минути. Доктора е в Милано, Италия, а Косьо - в Амстердам, Холандия. Двамата говорят спокойно, правят планове за бъдещ съюз. Този разговор според хора от МВР е най-интересният таен запис на подземни босове в последните години. Доктора и Косьо споменават много имена. Косьо пита: "А какво ще го правим пожарникарчето (главния секретар тогава във Вътрешното министерство Бойко Борисов)?". Доктора отговаря: "Това пожарникарче първо ще го сваля, а после въобще няма да го има. Ще го сготвим!".

Косьо казва: "Ти си много силен навън, а аз вътре. Ти си много силен и вътре с новите.

Няма кой да ни спре".

В разговора Самоковеца търси варианти как да си решат проблема и с ресорен зам.-директор по контрабандата в НСБОП, Доктора пък пита как да бъде елиминиран техен конкурент в незаконния трафик на стоки.

Тези планове обаче приключват дни по-късно - на 6 декември 2003 г., с един куршум в главата на Самоковеца на площад "Дам". На 22 декември 2003 г. сред търговците в България цари силно напрежение - денят понеделник е за събиране на вноските. 

Евелин Банев - Брендо в спортно-елегантен стил през 2016 г. в съда
Евелин Банев - Брендо в спортно-елегантен стил през 2016 г. в съда

В последните 2 седмици обаче нищо не е събрано и се натрупват между 3 и 5 млн. лв. Силовите групировки се чудят как най-лесно да овладеят каналите на Самоковеца. Хората от СИК се събират на съвещание в църквата "Света София", а ВИС в хотел "Хилтън".

В крайна сметка всички отхапват от този бизнес - в следващите години той ще се контролира от Маргините, Златко Баретата, Къро и Таки. Организаторите на по-ниско равнище от калибъра на Ники Пилето остават същите.