Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • В луксозна вила децата на коменданта на лагера Рудолф Хьос живеят в идиличен свят под комина на крематориумите
  • Зад всеки прекрасен спомен на малката Ингебиргит се крие голямата и тъмна сянка на грозната истина. "Най-добрият баща" е пряко отговорен за милиони убийства

Красива градина с цветя. Зелени плочки в банята. Две костенурки с имена Джъмбо и Дила и два големи далматина допълват семейната идилия в дома, определян за рай от обитателите му. През лятото братята и сестрите лудуват в малък басейн в задния двор или плуват в близката река.

Първият спомен на 7-годишната Ингебиргит е именно от луксозната вила на два етажа близо до град Освиенцим в Полша, в която със семейството си живее от 1940 до 1944 г. Там дните на децата на фамилия Хьос текат така безгрижни, че те по никакъв начин не усещат ужаса на Втората световна война, която бушува тогава.

Най-любимото време за Ингебиргит е около Нова година. Нейните родители Рудолф и Хедвиг украсяват с играчки коледното дърво, а когато елхата е готова, баща й звъни весело със звънче, отваря вратата и се показва на децата. Тя заедно с братята си Клаус и Ханс Юрген и сестра си Хайдетрауд могат да пристъпят под коледното дръвче, осеяно със светлини, където хапват истински бисквити, докато бебето Анагрет спи в своята малка кошница до тях. Но първо всички трябва да вечерят на Бъдни вечер.

"Той беше прекрасен баща. С майка ми много се обичаха - разказва в едно от редките си интервюта порасналата Ингебиргит пред Томас Хардинг. - В неделя пушеше пура из цялата къща. Закусвахме, обядвахме или вечеряхме като хубаво семейство. През уикендите той не трябваше да ходи на работа. Ние дори не знаехме каква всъщност е работата му."

Луксозната вила е точно на ъгъла на работното място на Рудолф Хьос, който е наредил да се вдигне земна могила и да се засадят високи дървета пред оградената с бетонна стена уникална градина на съпругата му. Това е границата, преградата между два паралелни свята - на приказния семеен живот и на преддверието към ада. А той е главен герой и в двата, като умишлено закрива за своето семейство гледката към комина на крематориумите, където са изпепелявани телата на мъже, жени и деца.

Рудолф Хьос е един от главните извършители на Холокоста и най-дълго служилият комендант на концентрационния лагер Аушвиц, в който милиони евреи са убити по време Втората световна война. Той си осигурява перверзно идиличен начин на живот, докато е пряко отговорен за ужасяващ брой убийства.

До края на 1940 г., за да отдалечат и изолират още повече ужасите на Аушвиц от общественото внимание, SS създава около лагера забранена зона от 40 квадратни километра, патрулирана както от тях, така и от Гестапо. Това е така наречената "Зона на интерес", или Interessengebiet, в която се намира и приказният дом на семейство Хьос.

Цялата история четете в списание "Космос"