Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Страната на изгряващото слънце все пак получава шанса да домакинства на най-високия спортен форум и не разочарова своите гости през далечната вече 1964 г.

Точно преди 80 години Япония също е избрана да домакинства на най-престижния спортен форум, но заради подготовката и избухването на Втората световна война игрите са отменени.

В навечерието на най-унищожителния военен сблъсък в досегашната история на човечеството японците приемат офертата да проведат на своя територия олимпийските игри, след като Китай не успява да се справи навреме с организацията. В действителност китайците замразяват строежа на спортни съоръжения, за да пренасочат държавните пари към модернизирането на армията си.

Властите на островната държава имат същите неотложни харчове, но все пак решават да се заемат с важното спортно събитие, за да убедят света в своите добри намерения, докато действат все по-агресивно в Източна Азия.

Изграден е олимпийският стадион "Мейджи Джингу", построено е олимпийско селище, отпечатани са рекламните брошури. Дори са вдигнати нови хотели заради очаквания туристически наплив. Но всичките тези приготовления отиват на вятъра. Когато избухва китайско-японската война през 1937 г., властите в Страната на изгряващото слънце обявяват, че нямат намерение да продължат с организацията на олимпийските игри. И без това в този момент водещи държави се готвят да ги бойкотират.

Босовете на Международния олимпийски комитет са длъжни да реагират по устав и решават спортният форум да се проведе в Хелзинки. Това също се оказва невъзможна мисия, когато започва Втората световна война.

Японците все пак ще получат своята олимпиада и дори ще се възползват от вече построения олимпийски стадион. На 10 октомври 1964 г. на модернизираното съоръжение се провежда церемонията по откриването на XVIII летни олимпийски игри. Повод за напрежение този път е забраната ЮАР да участва заради режима на апартейд, който страната води. Източна и Западна Германия обаче се явяват с общи отбори, като техният пример е последван и от Северна и Южна Корея.

България праща 63-ма спортисти в Токио и завършва на престижното 11-о място в класирането по медали с 3 златни, 5 сребърни и 2 бронзови медала.